Hrvatski radio

Radio Zadar

Sjećanje na slavonske heroje poginule u Kašiću

21.01.2020.

07:14

Autor: fmatijević

Sjećanje na slavonske heroje poginule u Kašiću

Sjećanje na slavonske heroje poginule u Kašiću

Foto: - / -

Polaganjima vijenaca u Kašiću, Islamu Latinskom, Posedarju i kod Masleničkog mosta nastavlja se obilježavanje 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica. Riječ je o akciji koja je, spojivši hrvatski sjever i jug, označila prekretnicu u Domovinskom ratu, ali donijela je i velike žrtve.

Maslenica će ostati upamćena kao akcija u kojoj je u 72 sata oslobođeno 15-ak sela zadarskog zaleđa te strateške točke poput Masleničkog ždrila i Zrakoplovne baze Zemunik. Ponovnim kopnenim spajanjem hrvatskog sjevera i juga Zadar, Dalmacija i Hercegovina su prodisali, a u hrvatski branitelji dobili su nadu da će Domovinski rat okončati na pobjedničkoj strani. Usprkos brojnim žrtvama kojih su mnogo na ovom ratištu imali i pripadnici slavonske 3. gardijske brigade Kune. U Kašiću će zato danas zapaliti svijeće za suborce kojih se prisjetio brigadir Krešimir Maras, tada 20-godišnji natporučnik:

"Za mene je to bio poseban izazov, puno, emocija puno straha, svega... No, kad imate 20 godina na pameti vam je jedino obrana domovine i to nas je guralo sve naprijed. Nažalost dosta je mojih prijatelja izgubilo život"

Ukupno je do kraja ožujka poginulo 127 branitelja u ovoj akciji kojom je zapovijedao general Janko Bobetko, ističe njegovu ulogu Danijel Kotlar, zapovjednik stožera 7. domobranske pukovnije:

"On je aktivno sudjelovao uz generala Gotovinu koji je bio u glavnom operativnom dijelu akcije, bez njegovih odluka akcija se nije mogla odvijati." 

Osim u Kašiću, heroja Vojno-redarstvene operacije Maslenica će se suborci i građani danas polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća prisjetiti i u Islamu Latinskom, Posedarju, na Masleničkom mostu te svetim misama u Podpragu i Paljuvu.

 

Filip Matijević o današnjem obilježavanju VRO Maslenica

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.