Hrvatski radio

Radio Zadar

Sjećanje na Tomislava Bracu Ivčića

04.03.2016.

14:09

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

23. je obljetnica smrti Tomislava Brace Ivčića, našeg Zadranina i jednog od najpoznatijih hrvatskih pjevača i skladatelja svog vremena. U svojoj je bogatoj pjevačkoj i skladateljskoj karijeri napisao preko 200 pjesama i tekstova te snimio 23 albuma koji su prodani u 2,5 milijuna primjeraka.

Tijekom glazbene karijere proslavio se brojnim uspješnicama, uglavnom inspiriranim dalmatinskim folklorom, ali i obradom poznatih talijanskih canzona. U svojoj je bogatoj pjevačkoj i skladateljskoj karijeri napisao preko 200 pjesama i tekstova te snimio 23 albuma koji su prodani u 2,5 milijuna primjeraka. Među najpoznatijim pjesmama su: "Otrov s tvojih usana", "Kalelarga", "Stop The War In Croatia" i "Večeras je naša fešta". Zajedno s Mladenom Grdovićem nastupao je kao "Duo Pegla". "
Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj, Ivčić je skladao i otpjevao pjesmu na engleskom jeziku "Stop the War in Croatia". 1990. godine postaje članom Hrvatske demokratske zajednice, za koju se u veljači 1993. i kandidira za zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru koje na izborima i osvaja. Nekoliko tjedana prije stupanja na saborsku dužnost pogiba u prometnoj nesreći u Zagrebu u kojoj je poginulo još troje ljudi. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.
Jedan od većih uspjeha svakako je njegova pjesma "Večeras je naša fešta", koja je postala svojevrsna himna Dalmacije i često se izvodi i pjeva na feštama, ali i prilikom proslavljanja pobjeda i priznanja dalmatinskih sportaša i sportskih klubova.
Zadranima je posebno draga Ivčićeva pjesma Kalelarga - pjesma kojom je opjevao zadarsku glavnu ulicu.

 

izvor: wikipedija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.