Hrvatski radio

Radio Zadar

Sjećanje na žrtve

18.11.2013.

06:00

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Škabrnja se prisjeća svojih žrtava – mještana i branitelja ubijenih u velikosrpskoj agresiji 18.og prosinca 1991.-ve godine.

Malobrojni i slabo naoružani hrvatski branitelji u Škabrnji su bili suočeni s daleko nadmoćnijim neprijateljem prisjeća se zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja Marko Miljanić:

Škabrnju napada 9. ti kninski korpus sa 28 tenkova, oklopnih transportera, preko 3 000 vojnika. To ni na jedan grad osim Vukovara, nije bio napad.

Otpor je pružan sve dok braniteljima nije nestalo streljiva. Nakon toga počela su zvjerstva srpskih paravojnih postrojbi kaže don Tomislav Sikirić:

Jeza nas je hvatala onda kad smo čuli zapomaganje tih ljudi, klanje tih ljudi. Čuli smo njihove molbe, nemojte nas. Neke su ljudi i prepoznali. I molili ih poimence, nemojte nas, nismo vam ništa napravili.

U mjesto su ušli uništavajući kuće, gospodarske objekte -  crkvu. Žene, djeca i starci ubijani su dok su izlazili iz skloništa iz neposredne blizine hitcima iz vatrenog oružja, tupim predmetima, hladnim oružjem. Prvi dan srpske okupacije ubijena su 48 škabrnjska civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Ta ih kalvarija prati i danas. Katarina Pavičić u vrijeme napada na Škabrnju imala je nepune dvije godine i taj joj je dan obilježio cijeli život. Ubijen joj je tada otac, oba djeda, baka i pradjed:

Jako je teško i što idem starija sve je teže. Ne samo taj dan nego i cijeli život, jer svi radosni i sretni trenutci su jako teški jer nema onih koji bi tu trebali biti.

Odajući počast stradalima kolona sjećanja položit će vijence  na spomen obilježju masovne grobnice, i mjesnom groblju, dok će se u 12 sati održati središnji komemorativni program na Trgu prvog hrvatskog predsjednika doktora Franje Tuđmana.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.