Hrvatski radio

Radio Zadar

Sjećanje na žrtve Nadina

19.11.2021.

13:09

Autor: Anita Perica

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

Dan nakon Vukovara i Škabrnje, svojih se žrtava prisjeća i Nadin. U tom su ravnokotarskom mjestu prije 30 godina pobunjeni Srbi i JNA ostavili isti krvavi potpis.

Četrnaestero ubijenih i troje nestalih mještana, petero poginulih branitelja te opljačkano i spaljeno selo - sažetak je nadinske žrtve i patnje u Domovinskom ratu.

Sveta misa služena je u crkvi Sv. Ante, a sudionici svečanog mimohoda za sve žrtve Nadina i sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu, položili su vijence i zapalili svijeće.

Na spomen obilježju u Nadinu uklesana su 22 imena. Najmlađa žrtva imala je 20 godina, a tri najstarije žrtve 82 godine. Prezime Željka Glavića, veterana 9. gardijske brigade, ponavlja se 7 puta:

Željko Glavić

Prije tog kobnog 19. studenoga 1991. Nadin je obranio nekoliko žestokih napada, uništivši oklopna vozila agresora– prisjeća se brigadir u mirovini Milan Bašić:

Milan Bašić

Nadin mu je bio prvi teren i za to je mjesto, kaže, posebno vezan.

Nediljko Genda, predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata grada Benkovca sudionik je obrane Nadina od prvog do zadnjeg dana. Evo što ga danas u svečanom mimohodu čini posebno ponosnim:

Nediljko Genda

A kad je Nadin okupiran dječak je bio Krešimir Marić:

Krešimir Marić

Za zločin u Nadinu nitko nije kažnjen i to je još jedna bolna rana u ovom kraju. Gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić:

Tomislav Bulić

Usprkos svemu, Nadin ima budućnost. Mjesto je obnovljeno te kao i Škabrnja živi punim plućima u prvom redu od poljoprivrede, vrhunskog vinogradarstva i maslinarstva.

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.