Hrvatski radio

Radio Zadar

Škabrnja - prisjećanje na žrtve

18.11.2013.

13:11

Autor: nb/sjm

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Škabrnja se prisjeća svojih žrtava - mještana i branitelja ubijenih u velikosrpskoj agresiji 18. prosinca 1991. godine. Na današnji dan prije 22 godine, rano ujutro, srpski agresor potpomognut zrakoplovstvom, tenkovima i pješaštvom 9. kninskog korpusa bivše JNA na čelu s Ratkom Mladićem počeo je krvavi pohod na Škabrnju.

 Samo tog 18. studenoga 1991. u Škabrnji je stradalo 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana i u susjednome Nadinu, a tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u "Oluji" broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema obitelji koja nije izgubila nekoga od najbližih.

Obilježavanje 22. obljetnice stradanja Škabrnje počelo je okupljanjem oko 9.30 na ulazu u mjesto, gdje se formirala Kolona sjećanja. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Spomen-obilježju Masovne grobnice, gdje su u ime svih izaslanstava počast žrtvama odali predstavnici Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata, a svetu misu u mjesnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, predvodio je zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić.

     Škabrnja se danas sjeća svojih žrtava, ali povezani smo i s Vukovarom, i svim onim mjestima koja su diljem lijepe naše stradavala, a danas streme boljoj budućnosti, kazao je nadbiskup Puljić.

     A žitelji iz Zadra i Škabrnje i drugih mjesta ove nadbiskupije u to vrijeme su su strepili u tami podruma i skloništa prisiljeni na oprezni hod od portuna do portuna jer nije se znalo odakle će granata grunuti - iz zraka, s mora ,iz vojarne iz Zemunika ili iz Šepurina. Samo snažna vjera braćo i sestre kadra je sve pobijediti. Njihova žrtva zalog je zore koja sviće. Zato u prefaciji kažemo srca gore - evo zore ! ,istaknuo je zadarski nadbiskup.

   Potom je na Trgu dr. Franje Tuđmana održan komemorativni skup. Među okupljenima, na skupu je bio i umirovljeni general Rahim Ademi koji je komentirao dvije kolone u Vukovaru. Na današnji dan ne trebaju nam dvije kolone, nego samo jedna, jer i danas moramo biti jedinstveni kao što smo bili u obrani države. Zbog toga u odavanju počasti poginulim i žrtvama, svejedno u Vukovaru, Škabrnji ili bilo gdje drugdje u Hrvatskoj moramo biti jedno, rekao je Ademi. Istaknuo je kako su žrtve Škabrnje velike, te kako za 86 ubijenih nije nitko odgovarao. To je ratni zločin koji je počinio Ratko Mladić, a do dan danas nitko za to nije odgovarao, istaknuo je Ademi. 


Obilježavanje je završilo polaganjem vijenaca na Središnjem križu na mjesnom groblju sv. Luke.

 Danas se ipak među Škabrnjanima  može osjetiti i nada u bolje sutra. Maraške i masline rastu, , čuli smo danas među žiteljima, tisuću i 800 mještana temelji razvoj na poljoprivredi naravno, s tim što načelik općine nediljko Bubnjar u razgovoru za Radio Zadar naglašava kako proizvodnja nije problem, tu je 400 hektara obradivih površina, tu su masline, maraške i drugi proizvodi, ali nedostaje gospodarskih programa za njihovo trženje i bolji plasman na tržište. U bolju budućnost gleda i 200 injak odnovaca, tu smo danas susreli Luciju učenicu 5 razreda, ona u svojoj Škabrnji voli gužvu pred školom ,hvaljen isus pred crkvom, cvrkut ptica u voćnjacima, a Nevena Žilić učenica 8.razredapriča kako je slušala svoga oca jer njezin djed je stradao na današnji dan. Nevena to pamti ali ona i planira svoju budućnost, kaže budućnost je u učenju i već danas ona zna da će studirati medicinu u Splitu kako nam je rekla. U toj pozitivnoj odlučnosti je i budućnost ovog mjesta, složili su se svi danas u Škabrnji.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.