Hrvatski radio

Radio Zadar

09:35 / 17.05.2013.

Autor: rzd

Škola dobila zeleni krov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Učenici i djelatnici OŠ Šime Budinića zajedno s aktivistima udruge Eko-Zadar posadili kadulju, mentu, lavandu i smilje na školskoj nadstrešnici - dio projekta Urbano vrtlarstvo

Članovi udruge „Eko-Zadar“ su zajedno s učenicima i djelatnicima Osnovne škole Šime Budinića i volonterima završili uređenje zelenog krova u OŠ Šime Budinića.  Školski zeleni krov je u srijedu 15.svibnja napravljen na nadstrešnici nad ulazom u školu, te na nadstrešnici koja u dužini od 27 metara spaja školu sa sportskom dvoranom, kao i na nadstrešnici uz školu. Nadstrešnica iznad ulaza u školu ozelenjena je još  krajem travnja, a tamo je u tridesetak posuda posađeno više vrsta kadulje i lavande, te menta, smilje, sukulenti, eleri i afrička tratinčica.

Sve posude su, kao i povišene gredice, napravljene u sklopu kreativnih radionica kako bi se kante, gume i palete ponovo upotrijebile čime se nastoji potaknuti velike i male građane na smanjenje otpada. Uređenje školskih nadstrešnica kao i kreativne radionice provedene su u sklopu projekta “Urbano vrtlarstvo – zeleni krovovi” koji financiraju Zaklada „Kajo Dadić“ i Upravni odjel za graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Zadra. Ukupna vrijednost projekta je 33 tisuće kuna, izvijestili su iz udruge Eko-Zadar. Osim zelenog krova u OŠ Šime Budnića, do konca projekta bit će uređen i  urbani vrt na garažnom krovu u Vukovarskoj ulici 1 na čemu stanari i članovi udruge „Eko-Zadar“ rade već nekoliko vikenda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.