Hrvatski radio

Radio Zadar

Školovati mlade za tržište rada, a ne za Zavod za zapošljavanje

19.10.2017.

14:10

Autor: HRT centar Zadar/UNIZD

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Sveučilištu u Zadru jutros je otvorena Međunarodna znanstveno-stručna konferencija pod nazivom "Inovativnost, kreativnost i poduzetnost u odgojno-obrazovnom sustavu" .

Na konferenciji u organizaciji Odjela za pedagogiju s Centrom „Stjepan Matičević“ Sveučilišta u Zadru, Agencijom za odgoj i obrazovanje te Mednarodnim izobraževalnim centerom iz Ljubljane izlagat će se o unaprjeđenju odgojno-obrazovne djelatnosti – poučavanja i odgojno-obrazovnog procesa – učenja, predstavljanjem suvremenih strategija, metoda i sredstava poučavanja, korištenja novih tehnologija, te razmjene dobre prakse.

Dobrodošlicu i uspješan rad sudionicima je poželjela zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać

- Sveučilište u Zadru je najvažnija obrazovna institucija zadarske regije i nositelj razvojnih politika našeg društva, koje daje snagu cijeloj zajednici. Dobro odrađen odgojno-obrazovni proces u našim vrtićima i školama jedan je od preduvjeta za dobivanje sposobnih stručnjaka i znanstvenika iz različitih područja, poručila je Surać.

Zamjenik župana Šime Mršić rekao je kako je svako društvo kvalitetno onoliko koliko je kvalitetan njegov odgojno-obrazovni sustav

- Zadatak nam je školovati mlade za tržište rada a ne za Zavod za zapošljavanje. Otvorenost za inovaciju mora biti potpuna, kao i ulaganje u cjeloživotno učenje, rekao je Mršić.

Maruška Željeznov Seničar s Međunarodnog izobraževalnog centera Ljubljana rekla je kako se ova ustanova rado odazvala na konferenciju koja govori o ovako privlačnim odgojno-obrazovnim temama.

- Mi danas ne znamo čime će se naši studenti baviti u budućnosti. Zato im moramo usaditi kompetitivnost i kreativnost kako bi se mogli suočiti s izazovima koje će im život donijeti. S obzirom na to da ste ovdje uzeli u razmatranje tako važne teme, moj je zaključak da Zadar ima budućnost, poručila je Željeznov Seničar .

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković poručila je sudionicima da kod mladih grade ključne ljudske osobine koje se mogu razvijati kroz odgojno-obrazovni sustav, kako bi bili samosvjesni i kreativni te se uspješno nosili s izazovima tržišta rada. 

Prije pozdravnog govora rektorice Sveučilišta u Zadru Dijane Vican nastupio je studentski glazbeni sastav A.K.A. Crescendo, izmamivši ovacije izvedbom pjesama Dite zadarsko, Now let me fly te kombinacijom pjesama Jailhouse rock i Daj obuci levisice.

- Naši studenti okupljeni u A.K.A. Crescendo primjer su onoga čime se ponosimo. Oni su se samoorganizirali, sami proveli audicije i kroz taj proces pokazali kreativnost, poduzetnost, izgradili karaktere i profesionalne osobine koje će im pomoći u kasnijem profesionalnom razvoju, rekla je rektorica Vican, pozdravljajući predstavnike Grada Zadra, Zadarske županije, saborskog zastupnika Marka Vučetića, ujedno i sudionika konferencije, ravnateljicu AZOO i goste iz Slovenije.

- U pripremi konferencije veliku sam podršku imala u svom matičnom Odjelu za pedagogiju, ali i u dr. Toniju Bieliću, koji pokazuje kako tehničke znanosti ne mogu bez društvenih. Htjeli smo praksu povezati sa znanošću, a skoro smo i promijenili naslov konferencije u "Reforma na djelu". Zaista mislim da će nam izlagači pokazati da ova konferencija ide u tom smjeru. Ovdje smo kao tragači za znanstvenom i obrazovnom istinom koje sklapamo u jedan cilj. Neka nam znanje i mudrost budu ciljevi i načela konferencije. Uživajte slušati jedni druge, poručila je zadarska rektorica.

Konferencija će trajati do 21. listopada 2017. a namijenjena je odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima, ravnateljima, savjetnicima i mentorima. Službeni dio završava sutra u 18 sati iznošenjem zaključaka skupa, a posljednjeg dana, u subotu, predviđen je izlet na Pag.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.