Hrvatski radio

Radio Zadar

Škovrlj s Benkovačkog sajma: Svatko 10. u mjesecu tko drži do sebe mora doći

10.05.2022.

11:17

Autor: V.Š./HRT

Benkovački sajam

Benkovački sajam

Foto: HTV / HRT

Svakog 10. u mjesecu održava se legendarni Benkovački sajam. Iznimka nije niti ovaj utorak.


Sa sajma se javio naš reporter Edi Škovrlj.


- Ovo je najveći hrvatski dućan na otvorenom. I tako već unatrag više od 100 godina, rekao je.


Najgrlatiji i najuporniji prodavač na sajmu, šjor Pero.


- Ima tri dana da nisam nikoga prevario, a danas će valjda netko naići. Ja pošteno radim, prođe po tri dana da nikoga ne prevarim, rekao je uz smijeh.


- Preživio je sajam careve, doživotne predsjednike, najmanje tri države, tri velika rata, ali i koronu. Preživio je inflacije, devalvacije i sve moguće valute. Nadživjet će, kako stvari stoje i samoga sebe jer dogodine će dobiti novo ruho, zahvaljujući novcu iz Europske unije. Svatko tko imalo drži do sebe, mora svakog 10. doći ovdje i biti viđen. Svatko tko drži do sebe, mora na sajmeni dan u džepu imati barem 300 kuna. Pitate se zašto? Za kilogram pečene janjetine i bocu vina. Sajam prosječno posjet 10 tisuća ljudi, a u ljeto i tisuće turista, dodaje naš reporter Škovrlj ističući da sajmu ima doista svega za kupiti.


- Od stoke, alata, namještaja, odjeće, obuće, raznih rukotvorina i umjetničkih djela. Ovo je tradicionalno okupljanje ljudi iz Ravnih Kotara, Dalmacije i šire. Ovo je jedno od rijetkih mjesta gdje se mogu čuti izvorni narodni pjevači i vidjeti zaboravljeni običaji. Svi ste pozvani na Benkovački sajam, zaključuje. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.