Hrvatski radio

Radio Zadar

Skupo, skuplje, najskuplje...

28.06.2022.

19:32

Autor: HINA

Ilustracija - prehrambeni proizvodi

Ilustracija - prehrambeni proizvodi

Foto: Emica Elvedji / Pixsell

Tijekom 2022. godine u Hrvatskoj su kod prehrambenih proizvoda najviše poskupjeli ulje i brašno, a kod neprehrambenih razne higijenske potrepštine, pokazuje analiza magazina Ja Trgovac. Prema toj analizi kretanja cijena 150 najvažnijih kategorija namirnica i ostalih svakodnevnih potrepština, jestivo ulje je bez premca najviše poskupjelo kod prehrambenih proizvoda, za 33 posto u odnosu na prva četiri mjeseca 2021. godine. Slijede brašno s 27 posto, smrznuti mesni proizvodi s 25 posto, mlijeko s 21 posto i sportski izotonični napitci s 20 posto višim cijenama od prošlogodišnjih. 

Za 10 ili više posto poskupjeli su i maslac i margarin (18 posto), sladoledi i svježi kvasac (po 17 posto), tjestenine, procesirano voće i voćni namazi, hrana za mačke te vitaminske šumeće tablete i prašci (po 15 posto), med (14 posto), sirevi (12 posto), juhe (11 posto) te kava, pakirani kruh i tost, mliječni i sirni namazi i slani štapići i pereci (svi po 10 posto). Ima i proizvoda koji nisu poskupjeli. Tako se cijena praktički nije mijenjala jakim alkoholnim pićima, pivu, čokoladnim prutićima, kobasicama, ledenim čajevima, dječjoj dehidriranoj hrani, kakau i gotovim umacima.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.