Hrvatski radio

Radio Zadar

Skupština Otočnog sabora o tome što treba uskladiti s novim zakonom

12.12.2018.

07:51

Autor: sjm

Foto/Toni Pajkin

Foto/Toni Pajkin

Foto: - / -

Primjena novoga Zakona o otocima tema je Skupštine Otočnog sabora koja se danas održava u Zadru, u hotelu Kolovare od 11 sati. Udruga naime upozorava na potrebu donošenja novih pravilnika kojima će se omogućiti primjena novih zakonskih odredbi.

Regulirati tako uz ostalo treba nove subvencije u vodoopskrbi, indeksaciju malih otoka, potpore otočnim poslodavcima, pa i uvođenje otočnih koordinatora. 

Stupanjem na snagu novog Zakona o otocima, Ministarstvo treba donijeti nekoliko novih pravilnika kojima će se omogućiti kvalitetna provedbu Zakona.

U cilju kvalitetnog provođenja Zakona o otocima, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstvo pomorstva i prometa moraju u roku od 180 dana donijeti nekoliko pravilnika i odluka.

Potrebno je donijeti sljedeće pravilnike i odluke: pravilnik o metodologiji ustrojavanja i vođenja Registra otoka; vrednovanje razvijenosti otoka temeljem otočnih razvojnih pokazatelja; pravilnik o sastavu Otočnog vijeća i djelokrugu rada Otočnog vijeća; odluku o broju otočnih koordinatora za svaku obalno-otočnu jedinicu područne (regionalne) samouprave i obuhvat otočnog područja; pravilnik o provedbi Programa poticanja razvoja civilnog društva na otocima; pravilnik o načinu ostvarivanja prava na oslobođenje od plaćanja cestarine za uporabu mosta; pravilnik o način ostvarivanja naknade troškova prijevoza vodonoscem i/ili autocisternom i razlike do pune cijene vode; pravilnik o načinu provođenja mjera i aktivnosti Programa „Hrvatski otočni proizvod“; pravilnik o način ostvarivanja prava na potpore otočnim poslodavcima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.