Hrvatski radio

Radio Zadar

Slabo prepoznavanje autizma i dalje problem u Hrvatskoj

13.06.2016.

12:02

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Radionice za pedijatre i stručnjake koji rade s malom djecom s teskoćama i njihovim obiteljima održavaju se u Zadru. Cilj radionica je osigurati učinkovitu provedbu Europskih standarda u prvovedbi prava male djece.

Puna multimedijska dvorana u Gradskoj knjižnici. Tema predavanja je zanimljiva stručnjacima koji se bave djecom s teskoćama u razvoju.

Statistike u svijetu pokazuju da jedno od sto djece pokazuje poremećaja iz spektra autizma, a u Hrvatskoj jedno od tisuću. Mi ne mislimo da je statistka u Hrvatskoj bitno dručkija nego se radi o slabom prepoznavanju. - kaže dr.sc. Maja Cepanes s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.

Upravo je prepoznavanje ključ.

U našoj priči koja nije baš u početku bila optimistična imala sam dijete koje je počelo se kao gasiti i prestala je reragirati i nekako se zatvarala u svoj svijet. - prepričava svoje iskustvo Iva Klepo Lepur.

No, upravo zbog stručnjaka, djevojčica danas ne zaostaje za svojim vršnjacima.

Ovakvi skupovi su bitni jer osim edukacije i novih znanja koji dobijaju stručnjaci i roditelji dolazi do jedne dobre suradnje i mreže potpore cijele obitelji kako u našoj županiji tako i drugim županija. - kaže Marina Grbić, pedagoginja i specijalizantica rane intervencije.

Samo prošle godine kroz zadarski kabinet za ranu prevenciju prošlo je više od dvjesto djece koja su imala teskoće u razvoju.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.