Hrvatski radio

Radio Zadar

Slabo zanimanje za obnovu fasada

25.05.2015.

12:02

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Zadar produljio je rok za dostavu prijava na Natječaj za energetski pregled i izradu projektne dokumentacije za obnovu fasada stambenih zgrada. Grad je za sufinanciranje izdvojio 750 000 kuna, a unatoč povoljnim uvjetima prijave su izostale.

Interes je zasada mali zbog vrlo složene dokumentacije ističe Darko Kasap, pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo: 

 Mi smo pokušali na sve moguće načine pojednostaviti, ali nije jednostavno stanoupravitelje natjerati da se u ime stanara angažiraju u tom smislu. A svjesni smo da ima dosta fasada koje su i estetski neuređene i energetski neučinkovite.  

Ovo je prilika da se dobije i energetski pregled i projektna dokumentacija za obnovu fasada čija je derutnost na području grada Zadra mnogima trn u oku.

Pozivamo sve stanoupravitelje i predstavnike stanara da se jave na ovaj natječaj. Doista su sredstva  velika, do 80 % sufinanciramo certificiranje i i projektnu dokumentaciju kao pripremu danas  sutra za obnovu fasada,.govori pročelnik Kasap, a dogradonačelnik Zvonimir Vrančić naglašava:

 Stanari su svjesni da bi trebalo obnoviti fasade, a nisu u mogućnosti ništa poduzeti, a ti njihovi stanoupravitelji ne reagiraju i to je velika šteta.

 Koliko se može uštedjeti kroz projekte energetske učinkovitosti najbolje govori primjer sportskog centra Višnjik gdje, nakon što je u energetsku učinkovitost uloženo 2,6 milijuna kuna, 

Samom prenamjenom kotlovnice sa tekućega goriva na plin i ugradnjom sustava za pripremu tople vode praktični Višnjik je u ovoj godini u financijskom smislu uštedio 547 000 kuna.
Uloženi novac u energetsku učinkovitost Višnjik će tako vratiti u samo nekoliko godina.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.