Hrvatski radio

Radio Zadar

Slavica: Djelovao sam po zakonu i pravilniku

05.07.2013.

08:00

Autor: bkolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svi moji postupci toga dana proizlaze iz zakona i pravilnika koji pokrivaju to područje i ja ih ni u jednom trenutku nisam prekršio rekao je Slavica. O požaru na Kornatu saznao je u 11 i 55, te o zahtjevu za helikopterom za transport i kanaderom za gašenje. O tome je izvijestio zamjenika glavnog vatrogasnog zapovjednika Tomislava Vuku koji mu je rekao da je na području RH ispravan samo jedan kanader. To ga je, rekao je Slavica iznenadilo, te je zatražio još jedan helikopter s opremom za gašenje.

Dražen Slavica, jedini optuženi u Kornatskoj tragediji, danas, nakon dovršetka dokaznoga postupka, iznio je danas svoju obranu.

Tijekom suđenja, koje je počelo prije više od godinu i pol, ispitano je više od stotinu svjedoka i vještaka te ispsane na tisuće stranica zapisnika.

 

11:18  Inspekcijski nalaz 2007 kazao je, nije utvrdio nikakve nepravilnosti u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Šibenik te da su zadovoljeni svi zahtjevi opremljenosti i osposobljenosti vatrogasaca.

11:15 Istaknuo je i kako su tog ljeta do tada imali 400 intervencija te da su već bili umorni posebno zapovjedni kadar te da su tog dana između 12 i 16 sati imali 5 požara otvorenog prostora.

11, 00 :  Svi moji postupci toga dana proizlaze iz zakona i pravilnika koji pokrivaju to područje i ja ih ni u jednom trenutku nisam prekršio rekao je Slavica.

U nekoliko navrata pokušao se čuti sa Tomislavom Vukom kako bi se poslao helikopter da vidi što se događa na Kornatu. U 16.25 prvi je put saznao za stradavanje vatrogasaca o čemu je izvijestio Tomislava Vuku te je u 16.30 izdana zapovijed za upućivanje helikoptera sa zadatkom spašavanja vatrogasaca.

Slavica je rekao i da nakon što je dobio kanader na Kornatu odugovlačio je s njegovim preusmjeravanjem na druga požarišta. U 15 i 24 zapovjednik DVD a Vodice Mirko Juričev kazao mu je da ga je nazvao sin Ante da su ostali u vatrenom okruženju što ga je iznenadilo. Tada je, kako je objasnio, nespretno rekao Ajme a kako da mu ja sad pomognem. Kazao je i kako su u to vrijeme oko 15 sati ostali bez kontakata s vatrogascima na Kornatu. I dalje su pokušavali doći do njih ali bezuspješno.

10: 30 : Slavica je kazao i kako kao županijski zapovjednik nije znao sve osobne podatke o svim vatrogascima posebno dobrovoljcima kao što je njihova životna dob odnosno jesu li punoljetni. O požaru na Kornatu saznao je u 11 i 55 te o zahtjevu prema Divuljama za helikopterom za transport i kanaderom za gašenje. O tome je izvijestio zamjenika glavnog vatrogasnog zapovjednika Tomislava Vuku koji mu je rekao da je na području RH ispravan samo jedan kanader. To ga je, rekao je iznenadilo, te je zatražio još jedan helikopter s opremom za gašenje.

"Poštovani sude, još jednom koristim priliku da izrazim sućut za pogibiju kolega vatrogasaca, obiteljima, prijateljima i kolegama, to su bili i moji kolege, poznanici, a neki i prijatelji. Ja svojim postupcima niti u jednom trenutku nisam doprinjeo njihovom stradavanju, iako sam ovdje postavljen kao krivac". - kazao je uvodno D. Slavica.

Rasprava koja je počela jutros u 8 sati ubrzo je prekinuta. Oponomoćenik oštećenih obitelji podnio je podnesak za primjedbe na multidisciplinarno vještačenje pa je rasprava prekinuta na pola sata dok se sudsko vijeće i Slavičina obrana ne upoznaju s podneskom.

Predsjednik Sudskoga vijeća Županijskoga suda u Zadru Boris Babić na zadnjem je ročištu odbacio prijedlog Državnoga odvjetnika za provođenjem dodatnih dokaza, ocjenjujući ih nebitnima za optužbe koje terete Slavicu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.