Hrvatski radio

Radio Zadar

Slavica kao Pedro

04.09.2013.

11:15

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obrana Dražena Slavice, jedinoga optuženoga za kornatsku tragediju, smatra da bivši šibenski vatrogasni zapovjednik nije kriv za stradavanje vatrogasaca, pa je njegov odvjetnik Čedo Prodanović u završnom govoru predložio oslobađajuću presudu.

Očito je da je tužiteljstvu trebao Pedro, u ovom slučaju Slavica, rekao je iznoseći završne riječi njegov branitelj Čedo  Prodanović.Temeljni nedostatak optužnice protiv Dražena Slavice je što se ne govori o tome na koji način je Slavica izazvao eruptivni požar u kojemu su stradali vatrogasci, rekao je u završnim riječima branitelj Čedo Prodanović - osim što je poslao postrojbu na Kornat, on njome nije zapovijedao. Pa zar je on kriv što čitav sustav nije funkcionirao. Očito da je tužiteljstvu trebao Pedro, u ovom slučaju Slavica, rekao je Prodanović.

Uporno se ustraje na tome da je jedino Dražen Slavica naš Pedro, čovjek koji je kriv za sve. Čovjek koji je to radio zbog svojih karakternih osobina, dakle uvodimo i psihološke kategorije u kazneno pravo, i to na vrlo amaterski način, koji to radi gotovo namjerno, jer ovo što se njemu spočitava to je sabotaža. To nije nečinjenje, to nije propust.

Slavici se spočitava namjerna radnja, rekao je između ostaloga njegov branitelj. Prodanović je podsjetio na opći kaos koji je vladao u sustavu vatrogastva te na činjenicu da su Slavici na raspolaganju bile minimalne zračne snage za gašenje požara i kasniju akciju spašavanja. Stoga se pita: 

Zbog čega u tim uvjetima potpuno raspadnutog sistema se bira samo jedna osoba i upravo da je to gospodin Slavica. 

No, Prodanović odmah daje i odgovor da je čitava klima u društvu bila takva da se tražio krivac.  

Javnost se odlučila tko je kriv i po meni je optužba išla linijom manjeg otpora i izabrala je čovjeka koji je tu na meniju.  

Tvrdnje tužiteljstva kako je Slavica, zbog svoga karaktera, gotovo namjerno sabotirao  akciju spašavanja te pokušao prikriti razmjere tragedije Prodanović smatra neprofesionalnim smicalicama, potkrepljujući dokazima da je Slavica na vrijeme izvijestio nadređene o nesreći i zatražio pomoć.  Prodanović je na kraju ustvrdio kako su vatrogasci stradali nesretnim slučajem, koji nitko nije mogao predvidjeti, te za Slavicu zatražio oslobađajuću presudu, koja će biti poznata početkom idućega tjedna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.