Hrvatski radio

Radio Zadar

Slavimo Dan obrane Grada Zadra

06.10.2016.

07:00

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadar danas obilježava 25. obljetnicu obrane Grada. 6. listopada 1991. godine junaštvom hrvatskih branitelja spriječen je prodor agresorskih snaga JNA i srpskih paravojnih postrojbi i njihov ulazak u Zadar.

Danima je Zadar bez struje i vode bio izložen teškim napadima agresora, koji je koristio topništvo, zrakoplovstvo i ratnu mornaricu kako bi slomio otpor Zadrana. No u tome nije uspio.    

4.,  5., i 6.,  listopada Grad Zadar bilježi svoje najteže dane u Domovinskom ratu. Anamarija Vanjak: 

Sa svih strana su tukli. Iz mora, kopna, vojarni, snajperisti, ne znam iz čega više nisu. 

Branitelj Emil Perović: 

Sjećam se bježanja civila, djece, staraca. 

Mira Stipčević Smoljanec tada je imala 13 godina: 

Mene je na kraju bilo užasno strah. Ja se nisam iseljavala više iz bunkera. Trčala sam doma prati se, prat zube, ali sam živjela u bunkeru. 

No nije nedostajalo odlučnosti i hrabrosti da se obrani dom.  Marko Čulina , zapovjednik 112 zadarske brigade. 

Sve to su izdržali hrvatski branitelji, tada razvrstani u 3 osnovne postrojbe koje su branile Grad Zadar, to je 112. domicilna brigada , 4. gardijska brigada, i policijske snage u postrojbi Poskoci. 

Svoje herojstva pokazali su tada i liječnici i medicinske sestre. Ivana Haberle: 

Znam osobno kolegica Alemka koja je preko 100 ranjenika sanirala, nijedan joj nije umro do bolnice. Prema tome ako ćemo govoriti o herojima ja samo mogu reći da sam živjela u vrijeme heroja.   

U obrani grada na žalost izgubljeni su mnogi životi. Njihovoj žrtvi  Zadrani će danas odati počast, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Središnje obilježavanje, Svečana akademija, održat će se na gradskom predjelu Dračevac, gdje su nakon herojske obrane agresori konačno 6. listopada odbijeni, a iako je Zadar i dalje svakodnevno  trpio neprijateljske napade bilo je jasno kako srpski agresor svoj cilj više neće ostvariti, osvojiti Zadar i tako presjeći Hrvatsku na dva dijela.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.