Hrvatski radio

Radio Zadar

Slavni masterchef Nakatsuji napravio sushi s pršutom i avokadom

03.02.2017.

08:27

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gotovo je sve bilo isto kao i prošle godine u ovo vrijeme na „Tuna, Sushi & Wine festivalu“; japanski masterchef Toshihiro Nakatsuji pojavio se izravno s puta i pozdravio na hrvatskom: „Dobar dan!“ Dočekan je pljeskom, a potom je počeo svoj program.

Rezao je tunu demonstrirajući vještinu spravljanja sushija brojnim okupljenim novinarima i fotoreporterima, učenicima zadarske Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole i njihovim nastavnicima te svima koji su bili dio vrlo opuštenog događaja. I to u tolikoj mjeri opuštenog da je masterchef Nakatsuji, u želji da ideju sushija svi ponesu doma, zarolao par komada s pršutom i avokadom. Bilo je to poput malog čuda, baš kao što je i drugi uzastopni dolazak velike japanske kulinarske televizijske zvijezde također u domeni čuda, jer u Japanu vrlo rijetko ponavljaju stvari.

Lijepo mi je ponovno biti u Zadru, a sretan sam što vidim i mnoga poznata lica od prošlog festivala. Nisu samo učenici na prošlogodišnjoj demonstraciji ponešto naučili od mene, naučio sam i ja puno novih stvari. Zaista sam presretan što ćemo i ove godine krenuti u novu kulinarsku pustolovinu, rekao je Nakatsuji i potom pojasnio što će novog demonstrirati u Zadru.

Fokusirat ćemo se na umake koji su uz ostale namirnice za sushi dostupni i u Hrvatskoj, pa ih lako možete prirediti i u svom domu. Mogu se također kombinirati i s nekim hrvatskim receptima, poručila je 49-godišnja kulinarska zvijezda iz Japana. Prošle godine Nakatsuji je nakon povratka u Japan pred 16 milijuna ljudi, koliko ga prati na kulinarskom televizijskom show programu„Chichinpuipui“, predstavio sve što je naučio u Zadru, a ove će godine stečena znanja prenijeti i na svoje kuhare, chefove i pomoćnike kako bi u duhu TSWF-a – razmijenio i oplemenio gastro iskustva.   

Postojala je još jedna razlika: ove godine na trećem „Tuna, Sushi & Wine festivalu“ radionica i demonstracija spravljanja sushija dogodila se hotelu „Adriana“ i bila je daleko posjećenija: od prošlogodišnjih devet zainteresiranih kuhara na radionici, broj se sada popeo na više od 70!

Prije nego je japanski masterchef Nakatsuji sažeo početne dojmove te krenuo s programom, direktor zadarske Turističke zajednice Ante Rados pozdravio je sve goste na demonstraciji. Zahvalio bih se svim našim partnerima na festivalu i posebno Falkensteiner hotelima koji su nam omogućili održavanje radionica u ovom lijepom prostoru, također i medijima te našim chefovima koji daju svoj puni doprinos, istaknuo je Rados. Ravnateljica Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole Jadranka Brkić Vejmelka dodala je kako je bila fascinirana prošlogodišnjom demonstracijom rezanja tune i spravljanja sushija, a također i činjenicom kako su učenici tada i sada pokazali veliki interes. Na koncu, vrhunski zadarski chef Damir Tomljanović koji je prošle godine kreirao dalmatinski sushi, također predstavljen u Japanu, poželio je što bolji festival, ugostiteljski standard i konačno lijepu sliku Zadra kao turističke destinacije.

Tajna izrade sushija

Masterchef Nakatsuji demonstrirao je izradu nigiri sushija ili „stisnutog sushija“, vješto baratajući sa svoja tri skupocjena noža. Evo kako to izgleda: prije nego se tuna izreže na tanke listove koji se stavljaju i nježno prstima tiskaju na rižu, potrebno je tunu sasjeći na veće komade kako bi oni manji imali isti oblik i težinu. Važno je pri tomu, naglasio je Nakatsuji, dugački nož za rezanje ribe i tune upotrijebiti po cijeloj dužini da bi komadi bili iste dužine. Također, bitno je u rezanju pratiti bijele žilice, pogotovo kod masnije tune kod koje su one izraženije, kako bi se postigla maksimalna mekoća i slasnost. Riža se miješa s octom i šećerom te potom rukama oblikuje s tunom u nigiri. Iako je postupak krajnje jednostavan, zahtijeva maksimalnu koncentraciju i vještinu kako bi se postigao najbolji mogući ukus sushija koji u glasovitijim restoranima u Tokiju postiže cijenu od 120 kuna za jedan komad! Bitno je i tunu što manje držati u prstima kako ne bi došlo do nepotrebnog zagrijavanja, a time i slabijeg okusa tune.     

A di je Kevin?

Dok je iz Dubrovnika išao prema Zadru na demonstraciju rezanja tune, masterchef Nakatsuji je nekoliko puta pitao Jelenu Yamasaki iz NPO JCEA Japansko-hrvatskog društva razmjene hoće li doći Kevin. Naravno, upravo je Kevin bio prvi učenik Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole u Zadru koji je zarolao sushi praćen zadovoljnim pogledom mentora Nakatsujia. Imenom i prezimenom, riječ je o Kevinu Ljošaju, učeniku 3. razreda čiji su entuzijazam i vještina odmah uočeni.

Nije baš lako, jer se radi po osjećaju. Kuglica riže oblikuje se vrtnjom u ruci, što se ne smije raditi prejako ni preslabo. Vježbao sam doma, rekao je Kevin. Potom su na red došle Katarina Glavić i Patricija Barić iz 2D razreda, pa onda i svi drugi.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.