Hrvatski radio

Radio Zadar

Slikanjem premošćujemo razlike

18.04.2013.

14:07

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osnovnoj školi Voštarnica održava se 7. likovna kolonija. Sudjeluje 10-tak slikara iz Zadra, a ove godine i učenici slikarskog odjela zadarske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Cilj je premostiti razlike kod učenika s većim teškoćama u razvoju, mentalnom retardacijom i autizmom.

Željeli su da likovna kolonija postane tradicionalna i svojevrsni brend škole i u tome su čini se lako uspjeli. Slikari im dolaze zato što to žele, zbog prijateljstva i pozitivne energije škole. Likovna kolonija ima brojne blagodati kaže ravnateljica Irena Dukić ističući kako im uz ostalo pomaže premostiti razlike

"Osim toga mislim da je jako bitno da djeca mogu putem ove kolonije sebi stvoriti motivaciju za likovno izražavanje koje je njima od ogromne koristi a poznato nam je da u odgojnim znanostima djeca puno više uče oponašajući nas nego slušajući ono što im se govori . dakle oni gledajući dobivaju tu poruku od odraslih, i vide nešto što nastaje, što je vrijedno, i mislim da ih potiče da i oni sami pokušaju to"


Osnovna škola Voštarnica jedina je posebna ustanova na području Zadarske županije za učenike s većim teškoćama u razvoju, s mentalnom retardacijom i autizmom. Škola trenutačno ima 73-oje učenika u dobi od 7 do 21 godine. Nadaju se što skorijem preseljenju na predjel Mocire u novu školsku zgradu.

"...bio je postignut dogovor ministarstva i gradske uprave, ja se toplo nadam da će u ovom slučaju stvar biti privedena kraju, jer ne vidim neke velike prepreke niti u financijskom smislu, jednostavno prepreka je administrativne prirode i ne vidim razloga da je mi ne bismo mogli riješiti. "

Dragan Jelavić prof. likovne umjetnosti zaposlen u Benkovcu u osnovnoj školi , osim radosti slikanja u likovnoj koloniji otkriva još neke radosti i puno pozitivne energije:

" Ta radost druženja s ljudima koji se bave sličnim stvarima a i sa samom školom, ujedno raduje i ta pomoć jer bi se trebali preseliti u nove prostore, a te slike će, nadam se, doprinijeti svemu tome."

Slikar Tomislav Košta kaže kako bi rado i češće sudjelovao u ovakvim radionicama. I danas je ostao vjeran svojim "morskim motivima":

"Svatko radi prema nekom svom afinitetu, neki motivi nam se vrzmaju u glavi više nego neki drugi - barke, brodi more slikam cijeli život pa tako i danas."

Za sunce koje se probija iz tame i nosi pozitivnu poruku na njegovoj još nedovršenoj slici Košta kaže:

" Pa tako obično biva , kažu da svitlo jedino moš prepoznat u tami, svića najbolje svitli u tami , na suncu svića nema isti značaj kao i onda kada je sve škuro oko nje. Svitlo se najbolje vidi kad je sve škuro okolo. "

Nadamo se da će i ovogodišnja likovna kolonija unijeti puno svijetla u svakodnevni život Osnovne Škole Voštarnica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.