Hrvatski radio

Radio Zadar

Slikar s dvije domovine, Petar Pedro Maruna

13.06.2017.

12:34

Autor: Dorotea Perović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Slikarska obzorja umjetnika s dvije domovine, naziv je izložbe slikara Petra Pedra Marune koja se u organizaciji Narodnog muzeja Zadar a pod pokroviteljstvom ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, otvara večeras u 19 sati u zadarskoj Gradskoj loži.

Petar Pedro Maruna, umjetnik koji slovi za jednog od najboljih španjolskih grafičara, rođen je 1938. godine u mjestu Potprag kod Zadra. Život u surovim, ali i prirodnim ljepotama bogatim predjelima mitske planine Velebit, a zatim i na otoku Pašmanu, trajno je obilježio njegov likovni senzibilitet. Gimnaziju je pohađao u Zagrebu, a šezdesetih godina prošloga stoljeća, bježi s dvojicom braće u Italiju a zatim emigrira u Argentinu. Studirao je na Likovnoj Akademiji u Cordobi, a kasnije i na Akademiji San Fernando u Madridu. Grafika je medij u kojem je ovaj umjetnik ostvario niz ciklusa i osvojio brojne nagrade. Iznenadna smrt 2016. godine spriječila ga je da ostvari svoj najveći san, kaže kustosica izložbe Marija Šarić Ban: Njegova životna želja je u stvari bila da ima izložbu u Zadru jer on potječe s ovog područja. Kako su njegova djela u likovnom smislu moderna apstrakcija, znači i njegove slike i njegove grafike, tu se ne traži ona figuracija prepoznatljivosti, nego on svojim pismom priča i piše o svojim unutrašnjim svjetovima. Izuzetno je na mene djelovao njegov kolorit u akrilima i veliki formati slika i ta priča koju ja mogu na neki način prepoznati, jer se radi o Dalmaciji, radi se o Velebitu, radi se o našem kraju.

Petar Maruna izlagao je na četrdesetak samostalnih i više od stotinu skupnih izložbi diljem svijeta, a zadarska publika djela umjetnika s dvije domovine može razgledati do 7. srpnja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.