Hrvatski radio

Radio Zadar

"Sloboda" za generale

12.11.2013.

09:14

Autor: F. Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu proslave godišnjice donošenja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Den Haagu, Zadarska županija, Grad Zadar i Narodni muzej Zadar u subotu priređuju izložbu pod nazivom „Sloboda“.

Najavljujući izložbu koja će biti postavljena u subotu 16.11. u 11 sati Kneževoj palači, na današnjoj konferenciji za novinare, gradonačelnik Božidar Kalmeta i župan Stipe Zrilić prisjetili su se tog dana i naglasili važnost presude:

Gradonačelnik Kalmeta : " To se prošle dogodilo uoči proslave Dana grada Zadra i blagdana Sv.Krševana i odgovorno tvrdim da je to bila jedna od najboljih i najsvečanijih sjednica Gradskog vijeća , zato što je bio nazočan general Gotovina i zato što su prije toga donesene oslobađajuće presude generalima odnosno Hrvatskoj. "

Župan Zrilić : " Naravno da smo odahnuli ne samo zbog dvojice generala nego i zbog činjenice da je time naš Domovinski rat dobio pravilan tretman u međunarodnim relacijama."

Izložba, uz ostalo, obuhvaća 20 -tak slika s Međunarodne likove kolonije, fotografije zadarskih autora nastale u vrijeme svečanog dočeka generala u Zadru, te projekciju filma nastalog tih dana. Izložba je otvorena do 21. studenog.

Podsjećamo, 16.11. 2012. Žalbeno vijeće Haškog suda izreklo je oslobađajuću presudu za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača. Sudac je naredio da se generali odmah oslobode. Pale su teze o zločinačkom pothvatu, o prekomjernom granatiranju i zapovjednoj odgovornosti.

"Ante Gotovina i Mladen Markač izložili su Obrovac, Gračac, Knin i Benkovac granatiranju koje nije bilo protuzakonito te nisu sudjelovali u zločinačkom pothvatu s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili prijetnjom sileTakođer nije bilo dovoljno dokaza da je u granatiranje tih gradova bilo prekomjerno. "  

rekao je tada predsjednik Haškog suda Theodor Meron . Također, u postupanju generala Gotovine i Markača nije postojao nikakav propust u postupanju što se tiče alternativnih oblika odgovornosti - prema  zapovjednoj odgovornosti generalima nije izrečena nikakva osuđujuća presuda, rečeno je u Haagu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.