Hrvatski radio

Radio Zadar

Slovenac (44) prevario dužnike za 39 milijuna kuna

26.05.2021.

10:26

Autor: HRT Radio Zadar

Dubravka Petric/PIXSELL, ilustracija

Dubravka Petric/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Policija je s ŽDO-om provela kriminalističko istraživanje nad slovenskim državljaninom (44) zbog sumnje da je počinio više kaznenih djela protiv gospodarstva i to: Zlouporabe položaja i ovlasti, Prouzročenja stečaja te Krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Naime, njega se sumnjiči da je kao direktor trgovačkog društva iz Zagrebao u razdoblju od travnja do prosinca 2016. godine, a u nakani da svom povezanom društvu također s zagrebačkog područja pribavi nepripadnu imovinsku korist, u postupku predstečajne nagodbe u dokumentaciji koju je dostavio Nagodbenom vijeću FINA-e neistinito predočio i priznao potraživanja tog povezanog društva, a pri čemu je sačinio i neistinitu Izjavu da dužnik nema povezanih osoba i društava koje nemaju pravo glasa.

Na taj način osumnjičeni je upravo na temelju tih priznatih neistinitih tražbina povezanog društva ostvario potrebnu većinu glasova vjerovnika koji su prihvatili predloženi plan financijskog i operativnog restrukturiranja da se svim vjerovnicima izvrši otpis potraživanja u iznosu od 70%, nakon čega je Nagodbeno vijeće FINA-e u uvjerenju da je tražena većina vjerovnika ostvarena na temelju istinitih i stvarno postojećih tražbina vjerovnika te da nema povezanih osoba i društava donijela Rješenje o prihvaćanju plana financijskog i operativnog restrukturiranja, čime su povezanom društvu osumnjičenika neosnovano priznata potraživanja u iznosu od skoro 39.000.000,00 kuna, sve na štetu ostalih vjerovnika društva.

Protiv 44-godišnjeg slovenskog državljanina je nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.