Hrvatski radio

Radio Zadar

SLUČAJ KORNATI. Zapovjednik Simović: Vidio sam Slavicu kako plače

23.03.2017.

13:28

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U nastavku suđenja Draženu Slavici za kornatsku tragediju danas su svjedočili zapovjednici Državnih vatrogasnih interventnih postrojbi iz Zadra, Šibenika i Dubrovnika. Kako se moglo čuti, jedino je dubrovačka postrojba bila angažirana na Kornatu i to dan poslije, 31. kolovoza 2007. godine.

Zapovjednik Stjepan Simović poziv je dobio u dva u noći, te je ujutro s još 9 pripadnika dubrovačkog DIP-a, helikopterom prebačen na Kornat, zajedno s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Mladenom Jurinom, njegovim zamjenikom Tomislavom Vukom i Draženom Slavicom.

Ja sam krenuo prema mjestu da vidim gdje se to dogodilo, i kako sam krenuo prema tom događaju, sreo sam zapovjednika Slavicu. Plakao je čovjek. I ja se tad nisam popeo na Kornat, jer sam vidio tamo ljude u daljini i ja sam se vratio.

U poslijepodnevnim satima ipak je došao do mjesta stradavanja. Kaže, kako tada tamo nije bilo nikoga, ali je vidio razbacanu vatrogasnu opremu i kanistar od goriva.

Na jednom mjestu je bio kanistar. Bilo je, jedna manja površina koja je bila izraženije izgorena nego drugi dio.

Zadarski i šibenski zapovjednici Branko Smolić i Mladen Barišić koji su se s dijelom svojih postrojbi nalazili na požarištu na Hvaru, kazali su kako njihove postrojbe nisu pozvane na intervenciju na Kornat. Svi zapovjednici potvrdili su kako se snage DIP-a angažiraju za zahtjevnije požare te kako ih angažira vatrogasno operativno središte prema procjeni glavnog vatrogasnog zapovjednika.  Također su kazali kako do 2008. godine uvjerenje o osposobljenosti vatrogasaca za helikopterski desant nije izdavano, a oni su kao zapovjednici znali tko je od njihovih ljudi za to bio osposobljen. Također su potvrdili da se vatrogasna oprema redovno provjerava te se neispravna šalje na servis. U nastavku suđenja Draženu Slavici sutra će se na Kornatu provesti rekonstrukcija tragičnog događaja.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.