Hrvatski radio

Radio Zadar

Slučaj zagađenja Zrmanje komentirao i ministar Ćorić

02.01.2020.

16:18

Autor: HRT

foto: Patrik Maček / Pixsell

foto: Patrik Maček / Pixsell

Foto: - / -

Ne prvi put, Glinica prijeti jednoj od naših najljepših rijeka na kojoj cijeli kraj gradi turističku budućnost. Slučaj je danas komentirao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić :

Jedan od ekološki najosjetljivijih krajobraza, onaj zadarskog krškog zaleđa, opet je ugrožen. Prije desetak dana u rijeku Zrmanju, nabujalu od kiše, dospio je mazut koji rijeka nosi sve do Novigradskog mora. Pretpostavlja se da mazut potječe iz nekadašnje tvornice glinice u Obrovcu.
Slučaj je komentirao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, rekavši kako je riječ o posljedicama događaja otprije 10, 15 godina, kada ekološki principi nisu dolazili do izražaja prilikom gradnje velikih industrijskih postrojenja. Vodopravna inspekcija, koja je u ingerenciji Državnog inspektorata, u nekoliko je navrata izlazila na teren i prati stanje, ako situacija eskalira onda će ići u daljnje akcije. U ovom trenutku riječ je o nadzoru budući da se ono što se tamo dogodilo događa jednom u nekoliko godina. Koliko sam shvatio, trenutno situacija na terenu nije nezadovoljavajuća, rekao je Ćorić.

Dodao je kako je to posljedica ranijih događaja, kada se kod izgradnje velikih industrijskih postrojenja nije vodilo računa o ekološkim principima, o čemu se svijest stubokom promijenila u zadnjih desetak godina.

Ministar Ćorić o Zrmanji

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.