Hrvatski radio

Radio Zadar

Službeno: Možemo raditi i u Njemačkoj

17.06.2015.

11:33

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 1. srpnja 2015. radnici iz Hrvatske imaju slobodan pristup njemačkom tržištu rada.

Današnjom odlukom kabineta njemačke Savezne vlade završava dvogodišnje prijelazno razdoblje koje je Njemačka koristila nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja 2013., priopćilo je njemačko Veleposlanstvo u Zagrebu. Njemačka savezna vlada već je tijekom prijelaznog razdoblja za hrvatske državljane pri ulasku na njemačko tržište rada primjenjivala opsežne olakšice i time stekla dobra iskustva.  

Radujem se što današnjom odlukom hrvatskim građankama i građanima možemo omogućiti punu slobodu kretanja radnika. Pravo da možemo raditi i gospodarski djelovati u nekoj drugoj članici Europske unije neprocjenjiva je prednost Europske unije. Zahvaljujući olakšicama u pristupu tržištu rada koje smo već primjenjivali u posljednje dvije godine, danas u Njemačkoj radi i ima socijalno osiguranje oko 93.000 građana i građanki iz Hrvatske, i to prije svega u zdravstvu, socijalnoj skrbi i prerađivačkoj djelatnosti. To je Europa u praksi! A s jedinstvenom minimalnom plaćom konačno možemo spriječiti dampinško smanjivanje plaća u slobodnom kretanju radnika, izjavila je njemačka savezna ministrica rada i socijalnih poslova Andrea Nahles.

 

izvor: bundesregierung.de

Potpuna slobodna kretanja je uz slobodan promet roba, usluga i kapitala jedno od temeljnih sloboda Europske unije. Ona znači da se svaki građanin Europske unije u pravilu može slobodno kretati i gospodarski djelovati u Europskoj uniji ističe se u priopćenju njemačkoga veleposlanstva. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.