Hrvatski radio

Radio Zadar

Smanjen paušal za smještaj na OPG-ovima

25.06.2019.

08:25

Autor: HINA - Radio Zadar

foto: agroturizam-zadar.hr

foto: agroturizam-zadar.hr

Foto: - / -

Prijedlog pravilnika o najvišem i najnižem iznosu turističke pristojbe predviđa pristojbu od najmanje 10 kuna, a najviše 20 kuna po noćenju, a po prvi put izdvaja paušalno plaćanje za smještaj na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Njima je minimum smanjen s 350 na 200 kuna, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva turizma. Ministarstvo, naime, provodi javnu raspravu o prijedlogu novog pravilnika, a svi zainteresirani mišljenja i prijedloge o njemu mogu dati do 14. srpnja.

Taj podzakonski akt prati novi Zakon o turističkoj pristojbi, koji je objavljen u Narodnim novinama 22. svibnja, a na snagu je stupio dan nakon objave odnosno 23. svibnja, kako bi se izašlo u susret lokalnim zajednicama da lakše na vrijeme dogovore iznose turističke (nekada boravišne) pristojbe za turiste na svojim područjima za 2020. godinu. Iz Ministarstva ističu da se pravilnikom prvi put izdvaja paušalno plaćanje za smještaj turista na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG), a za smanjenje minimuma paušala s 350 na 200 kuna za OPG-ove odlučili su se zbog poticanja razvoja kontinentalnog turizma i povezivanja poljoprivrede s turizmom. Pravilnikom se propisuje najniži i najviši iznos turističke pristojbe po osobi i noćenju, kao i najniži te najviši paušalni iznosi turističke pristojbe, koje plaćaju osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu i na OPG-ovima.

Za područja općina i gradova koji se smatraju potpomognutim područjima (1 - 4 razvojna skupina jedinice lokalne samouprave) sukladno odluci kojom se uređuje razvrstavanje jedinica lokalne samouprave prema stupnju razvijenosti, turistička pristojba može se odrediti u iznosu umanjenom do 30% u odnosu na visinu turističke pristojbe koja je određena sukladno članku 2. Pravilnika

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.