Hrvatski radio

Radio Zadar

Smanjite unos soli !

07.04.2013.

14:11

Autor: RZD

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je dan zdravlja. Tema je prevencija visokog krvnog tlaka

Svjetski je dan zdravlja. Ovogodišnja tema je sprječavanje smrtnosti zbog visokog krvnog tlaka. Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručuje...

"Poznato je da je povišeni krvni tlak tihi ubojica jer bolest napreduje bez simptoma, a onda se iznenada dogodi infarkt ili moždani udar. S tjelesnom aktivnošću i snižavanjem količine soli u organizmu može se puno učiniti. Ne zaboravite da je sol svugdje oko nas - od kruha do niza drugih namirnica..." podsjeća ministar Ostojić.

Zadarska podružnica Hrvatskog liječničkog zbora priopćila je kako se zdravom prehranom i tjelesnom aktivnošću krvožilne bolesti mogu prevenirati. Reduciranje unosa soli u organizam, izbjegavanje unošenja alkohola, nepušenje te redovita fizička aktivnost put su ka zdravijem životu, tvrde.

U Zadru su na Svjetski dan zdravlja priređene dvije javno-zdravstvene akcije : članice zadarske udruge Relax su promovirale nordijsko hodanje od Branimira do Brodarice, a na relaciji Zadar-Nin održana je 5.Biciklijada Od Branimira do Branimira.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.