Hrvatski radio

Radio Zadar

Smeće plovi na kopno

07.06.2013.

07:27

Autor: Suzana Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zatvoreno odlagalište Triluke na Pašmanu - prvi put nakon više od tri desetljeća otpad s područja općine Tkon odvozi se na kopno

Jedna dobra vijest iz područja zbrinjavanja otpada, vrlo važna za otočni turizam: odlagalište otpada Triluke u uvali na južnom dijelu otoka Pašmanu gdje se gotovo tri desetljeća odlagao otpad s područja općine Tkon zatvoreno je. Od prošloga petka sav otpad iz te općine odvozi se na kopno, odnosno na biogradsko odlagalište. Rezultat je to dogovora grada Biograda i općine Tkon, doznali smo od novog tkonskog načelnika Gorana Mušćeta :

"Tu ekološku bombu na 2 kilometra od središta Tkona koja je bila kost u grlu svima sada smo zatvorili. Još se uhodavamo s odvozom ali krenuli smo u dobrom smjeru. Nakon 40 godina prvi put smeće iz općine Tkon ide u Biograd!"  ponosno navodi Mušćet.

Prijevoz otpada s otoka na kopno skup  je projekt ali smo ga morali dogovoriti jer je predstavljao veliki ekološki problem , napominje novi načelnik.  Deponij Triluke bio je potencijalni izvor zaraze za domaće žitelje jer se nalazi u neposrednoj blizini Tkona, a jasno je i da je to bila vrlo ružna slika za brojne nautičare i turiste koji Pašmanskim kanalom prolaze na putu do Kornata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.