Hrvatski radio

Radio Zadar

Smeta li vam pomicanje sata?

26.03.2018.

12:21

Autor: Suzana Dražić

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

Od jučer smo na ljetnom računanju vremena. Vrijeme smo pomakli za jedan sat unaprijed i tako će biti do kraja listopada. Psiholozi i drugi stručnjaci za spavanje tvrde kako se većina ljudi teže prilagođava proljetnom, nego li jesenskom pomicanju vremena upravo zato što gubimo jedan sat sna.

Prema jutrošnjoj anketi nekim Zadranima smeta ova promjena, dok drugi za nju niti ne mare:

  Jako puno mi smeta, sna mi fali i dan nikako proći. 

Meni je super, jedan sat ranije ili kasnije, meni je super. 

U mirovini sam pa mi baš ne smeta, ali dok sam radila onda mi je falilo sna, bila sam nerapoložena dok ne dođem k sebi. 

Osjeti se  samim time što je duži dan pa imate više energije.

  Tako kažu naši sugrađani, a dr Ana Dunatov, liječnica obiteljske medicine kaže da je neznatan broj onih koji zbog pomicanja sata traže liječnika:

 Mogu se javiti neki simptomi  u vidu lošeg sna, kraćeg spavanja što dovodi do slabije koncetracije, a samim time do više , prema nekim istraživanjima, prometnih nezgoda ili ozljeda na poslu, ali više svjetla ima svoje prednosti jer ćemo  duže  boraviti u prirodi, na svježem zraku, više ćemo se kretati što je dobro za naš organizam.

 Dobre strana ljetnog računanja vremena je zasigurno duži dan zbog čega bi se mogli osjećati bolje nego inače jer u popodnevnim satima kada budete odlazili s posla sunce bi i dalje trebalo sjati, a to znači više serotonina "hormona sreće" i boljeg raspoloženja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.