Hrvatski radio

Radio Zadar

Smijeh isti za Dalmatince i Ukrajince

25.10.2018.

08:29

Autor: Filip Buzov

HRT Zadar

HRT Zadar

Foto: - / -

Zadarskoj znanstvenoj i kulturnoj javnosti sinoć je predstavljen UKRAJINSKO-HRVATSKi rječnik. Djelo ima veliku važnost jer je prvi takav rječnik objavljen od 1976. godine i rezultat je međunarodne suradnje Ukrajine i Hrvatske odnosno sveučilišta dviju zemalja.

Evo što su na sinoćnjoj promociji u Kneževoj palači istaknuli prof.dr.sc Josip Lisac: To je važno zato jer taj rječnik povezuje dva naroda koji su prošli tešku krvavu povijest , riječ je o sveučilišnim središtima Zadru i Lavovu. Profesor Lisac, govoreći kako se radi o slavenskom jeziku pa nam nije stran, dao je i primjer kolike su sličnosti. Znate kako Ukrajinci kažu smijeh ? upitao je profesor Lisac i dao odgovor - SMIH, kao da čujete nekoga iz ovih krajeva - dodao je.    

Rječnik ima oko 25 tisuća riječi na 629 stranica, na kraju se nalaze i pojedini geografski nazivi, to je klasičan rječnik - kazala je prof Ljudmila Vasiljeva sa sveučilišta Ivana Franka iz Lavova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.