Hrvatski radio

Radio Zadar

Smilje - nova poslovna mogućnost za OPG-ove

20.10.2015.

13:15

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povećanje potražnje za ljekovitim i aromatičnim biljem nije samo povećalo pritisak na prirodne resurse, o čemu puno slušamo u posljednje vrijeme, već i zanimanje za uzgoj takvih biljnih vrsta od kojih je smilje postalo pravi hit.

Potaknuti popularnošću smilja Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije organizirala je danas stručno predavanje uz primjere dobre prakse. 

Od izbora tla, lokacije, preko izbora sadnica, do uzgoja, postizanja dobre kvalitete i prinosa, obrada terena je najskuplji dio posla uzgoja smilja - navodi Ivan Skelin magistar hortikulture i doktorant molekularnih bioznanosti pri Institutu Ruđer Bošković:

       Pogotovo ako se radi o mljevenju kamenja gdje cijena varira od 3 i pol do 11-12 kuna po kvadratu što bi bilo po hektaru od 35 do 120 tusuća kuna.

Drugi segment su presadnice, nastavlja Skelin, koje mogu varirati od 20 do 40 tisuća kuna po hektaru. Pa kad se sve zbroji i oduzme:

       Pa već u trećoj godini možemo očekivati povrat ulaganja. Start je možda intenzivno radno najzahtjevniji i što se tiče ulaganja, a kasnije je vrlo ekstenzivna kultura što se tiče utroška rada i ulaganja rada. Osim berbe i neke međuredne obrade suzbijanja korova mi nemamo praktički nikakvog velikog ulaganja, ni rada ni sredstava.

Područja krša i makije - otoci ili priobalje - jednako su kvalitetne lokacije za uzgoj smilja. Nema straha od zasićenja tržišta jer je potražnja na svjetskoj razini a naša proizvodnja na mikro razini pa nismo nikakav značajni igrač tako da sva naša ulaganja nisu neki veliki potres na tržištu u potražnji smilja kojemu cijena zasad samo raste:

       Taj neril-acetat, taj sastojak koji je glavni u smilju zbog kojega dobiva tu visoku cijenu, on je dokazani anti-ageing  faktor koji djeluje u zarastanju rana pa i za bore, trendovi su uzlazni, u budućnosti će se ta cijena vjerojatno iskristalizirati i stabilizirati, ali po ovim cijenama se izvanredno isplati čak da se i prepolovi cijena ovo je svakako jedna dohodovna kultura - zaključuje Ivan Skelin i sam uspješan uzgajivač smilja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.