Hrvatski radio

Radio Zadar

14:15 / 10.09.2015.

Autor: Žana Morović Rudić

Smokva za zdravlje, mladost i ljepotu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Posjetili smo Sajam smokava koji se održava u okviru 8. Festivala smokava na zadarskom Trgu Petra Zoranića.

Proizvode od smokava i druge delicije, po promotivnim cijenama ponudilo je 15-ak proizvođača s Obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava. 

Ovogodišnji Festival smokava u podnaslovu ima "Zdravlje, mladost i ljepotu", a jedan od načina da ih sačuvate jest izbjegavanje šećera. Zato organizator Alan Damjanić naglašava: 

Rado bi ljudima ponavljali kako je šećer nepotreban kao dodatak. Znam da svi  uglavnom vole zašećerene namirnice, ali ima i onih također slatkih, a zdravih, poput smokve. 

Na ovom sajmu mogu se i kušati zdravi a fini zalogajčići od smokava, umaci na bazi smokve, idealni za divljač, a mogu se pronaći i mirisni sapuni.  

OPG Delić iz Kaštel Sućurca izlaže sapune od smokava sapunjare Rustika. Šarmantnu prodavačicu pitali smo je li i ona koristi sapun od smokava: 

Naravno!, odgovorila je bez razmišljanja i dodala, zato imam ovako dobar ten.  

OPG Drago Drnić izložio je svoje proizvode, također od smokava. 

Je li zahtjevno izdvojiti vrijeme za sajam, a istodobno znati da kod kuće na poljoprivrednim površinama ima jako puno posla? 

Ne jer volim i ovaj dio posla, a kad me nema onda radove obave djeca i žena i tako se nadopunjavamo – odgovara. 

Anka i Zlatko Burić došli su prvim jutrošnjim trajektom sa Šolte. Inače ne sudjeluju na sajmovima osim na svojem otoku, jer je put dalek i naporno im je, ali na zadarski Festival smokava rado dolaze jer žele podržati projekt i ideje Sandre Babac i Alana Damjanića. 

Sajam je otvoren poslijepodne od 17 do 20, a sutra dvokratno od 9 - 13 i ponovno od 17 - 20 sati.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.