Hrvatski radio

Radio Zadar

Smotra folklora

29.08.2013.

19:16

Autor: žmr

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Smotra folklora Zadarske županije nastavljena je nastupima kulturno-umjetničkih društava Zadarske županije na Trgu Petra Zoranića. U programu sudjeluje 15 KUD-ova. Isto toliko sudionika nastupa i sutra u isto vrijeme.

Predstavljamo se starim dikljanskim kolom i našim pismama "Vilo, vilo" i "Sidi djeva na kamenu", da pokažemo svitu kako Diklo nije samo Beverly Hills, nego da ima i dušu – kazala je predsjednica dikljanskog KUD-a Kveštura Ljiljana Matešić

Mi smo došli iz Zemunika Donjeg. Tko još nije čuo za Kulturno umjetničko društvo Sv Kata, rekla nam je jedna baka koja je motala vunu za čarape - Ovo ti je lanjska vuna. Sve san ja to sama priredila, očešljala, gargašala, pa stavila na preslicu i evo sad motan. Od jedne kudelje, jedna čarapa

Zemuničanke su nam se pohvalile i sa svojim "pojasom od struka". Nema to veze sa strukom, u smislu pasom, pojasnila nam je jedna članica KUD-a Sv Kata, nego sa strukom, kao gajtanom ili vunenim konopom.

Ako želite doznati – što je točno pojas od struka i kako se izrađuje poslušajte naš audio prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.