Hrvatski radio

Radio Zadar

Sociolog Petrić: Kulturnu pustinju neće oživiti Europska unija

28.11.2017.

08:49

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sinoćnje predavanje sociologa Mirka Petrića potaknulo je raspravu na temu koliko je participacija u kulturi moguća u područjima bez bogatog institucionalnog kulturnog života .

Pojam „kulturna pustinja" pritom se, naglašava Petrić, više ne odnosi samo na zabačene krajeve ili krajeve sa snažnom industrijskom, a neznatnom kulturnom infrastrukturom. Zbog bisezonalnog turističkog ritma, iseljavanja stanovnika iz centra, pojave trgovačkih centara, danas „kulturne pustinje" nalazimo i u našim gradovima s bogatom kulturnom baštinom i razvijenom kulturnom infrastrukturom. 

Rješenje, upozorava sociolog Petrić, ne leži u fondovima Europske Unije kako nam se plasira već država i lokalna vlast mora preuzeti odgovornost i povećati izdvajanja za kulturu i obrazovanje. Isto tako kulturu trebamo stvarati kroz odnose civilno - javno, a ne javno - privatno.

 Najprije se moramo osloboditi iluzije da će netko iz EU-a financirati nama kulturne programe, to se neće dogoditi, znači mi moramo na nacionalnoj razini povećati izdvajanje za kulturu, kulturne ustanove jer je to nešto što se kod nas u toj konstrukciji očekuje da radimo sami ili ako hoćete mi to moramo raditi za našu nacionalnu, regionalnu i lokalnu samobitnost. Europska unija financira čvrste objekte ili financira nešto iz Europskog socijalnog fonda, dakle gdje nije kultura u prvome planu već stvaranje društvenosti - kazao je sociolog Mirko Petrić.

Predavanje je održano u zadarskoj Gradskoj knjižnici u sklopu ciklusa javnih predavanja i diskusija „Javna sociologija“ u organizaciji Odjela za sociologiju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.