Hrvatski radio

Radio Zadar

Sokol: "EU daje velik novac za zdravstveni turizam! Iskoristite to!"

25.06.2021.

14:04

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

U segmentu zdravstvenog turizma gost potroši 5 do 10 puta više od prosječnog turista. Kažu to podaci Svjetske turističke organizacije. A podaci kažu i da se ljekovito ninsko blato ne koristi dovoljno u smislu zdravstvenog turizma, biogradska bolnica već dugo kotira kao želja u ovoj grani turizma...

Zdravstveni turizam snažan je adut koji Hrvatska ni izbliza ne koristi dovoljno. A jedan od prioriteta Europske unije u bližoj budućnosti je ulaganje i pomaganje upravo ovom sektoru.

Stoga je hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol u zadarskom Centru za kreativne industrije organizirao panel-raspravu „Zdravstveni turizam kao prilika za strateški razvoj korištenjem EU sredstava“. Koliko je zadarska regija udaljena od ove grane turizma?

U segmentu zdravstvenog turizma gost potroši 5 do 10 puta više od prosječnog turista. Kažu to podaci Svjetske turističke organizacije. A podaci kažu i da se ljekovito ninsko blato ne koristi dovoljno u smislu zdravstvenog turizma, biogradska bolnica već dugo kotira kao želja u ovoj grani turizma i potencijala je još mnogo. A europski novac, kaže eurozastupnik Tomislav Sokol, samo čeka prave projekte:

 

sokol

Opća bolnica Zadar logično se nameće kao predvodnik u stvaranju zdravstvenog turizma, kazao je na panel raspravi dr. Edi Karuc:

 

karuc a

Ali, uz neke preinake, naglašava Karuc:

karuc b

Zdravstveni turizam bi znatno ublažio i pojam sezonalnosti u turizmu, a župan Božidar Longin najavljuje i stvaranje jakog rehabilitacijskog centra u Biogradu. Ne zanemaruje ni potencijal Psihijatrijske bolnice Ugljan, ali neke stvari su i mnogo ranije ostvarive:

 

longin

Božena Krce Miočić sa Sveučilišta u Zadru mišljenja je da bi se više trebalo usmjeriti na lječilišni umjesto na medicinski dio zdravstvenog turizma:

 

krce miocic

Uz ovu temu valja svakako vezati i nedavne najave i Grada Zadra i Zadarske županije da će graditi domove za starije u kojima bi se vrlo lako mogli naći i stranci koji će upravo zadarsku regiju odabrati kao mjesto uživanja u trećoj dobi. I pritom biti trajni korisnici, a time i poticatelji, zdravstvenoga turizma.

 

Konferenciju „Zdravstveni turizam kao prilika za strateški razvoj korištenjem EU sredstava“ organizrali su zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.