Hrvatski radio

Radio Zadar

Solana Nin otvorila vrata posjetiteljima

13.06.2019.

12:35

Autor: Dorotea Perović

Solana Nin otvorila vrata posjetiteljima

Solana Nin otvorila vrata posjetiteljima

Foto: - / -

Solana Nin svake godine u lipnju, srpnju i kolovozu otvara vrata posjetiteljima. Prvi ovogodišnji Dan otvorenih vrata je danas. Od 8 pa sve do 20 sati posjetitelji mogu besplatno obići Solanu, Kuću i Muzej soli te promatrati ptice.

Sunce, more i vjetar proizvode sol u ninskoj Solani. Ninska je sol ekološka, ljekovita i biodinamična jer osim ljudske ruke u proizvodnji sudjeluje raznovrsni biljni i životinjski svijet. Sol se ovdje proizvodi preko 1500 godina, a u davno doba šaka soli vrijedila je isto koliko i šaka zlata. Ove i još mnoge druge zanimljive podatke i činjenice posjetitelji mogu saznati od djelatnika solane pri stručnom vodstvu, kaže Josipa Šalov: Prošle godine imali smo preko 90 tisuća posjetitelja, a ove godine očekujemo rast, kao i svake godine do sada. Dan otvorenih vrata preko ljeta imamo svaka dva tjedna, na te dane je slobodan ulaz u Kuću soli i slobodni su obilasci sa vodičem po našim poljima.

Količine proizvedene soli ovise o vremenskim uvjetima, a kakvoj se berbi nadaju ove godine rekla nam je Ivana Čvrljević: S obzirom da nisu bili idealni vremenski uvjeti ni tijekom ovog proljeća, nešto kasnije se krenulo sa proizvodnjom soli. Vidjet ćemo kakav će biti nastavak ljeta. Ako budu dobri vremenski uvjeti, sigurno će i sezona biti dobra. Neće biti savršena, jer se nije baš na vrijeme krenulo ali očekujemo isto tako dobru berbu. Kažu da će nam vremenske prilike ići na ruku, znači puno sunca i vjetra, i to je nama super za proizvodnju.

Polja ninskih soli daju najbolje od sunca, Jadranskog mora i bure s Velebita. U to se možete uvjeriti ako posjetite ovu, jedinu ekološku solanu na Jadranskom moru koja posjetiteljima priča priču o nastajanju bijeloga zlata na potpuno prirodan način.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.