Hrvatski radio

Radio Zadar

Soli kao u priči

07.08.2015.

17:48

Autor: A. Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vremenski uvjeti izuzetno pogoduju proizvodnji soli. U našoj najvećoj solani, Solani Pag ove godine očekuju proizvodnju od preko 18 tisuća tona soli.

Ove godine Solana Pag koja posluje u sustavu koncerna Agrokor proizvodnju soli počela je već u lipnju, gotovo mjesec dana ranije nego obično i do sada je proizvedeno više od 5 tisuća i 500 tona soli. Na bazenima je trenutačno ugušćene morske vode odnosno salamure kako je solari zovu, u količini dostatnoj za proizvodnju još preko 10 tisuća tona soli - kazao nam je direktor Solane Pag Zlatan Koritnik:

             Stvarno možemo biti zadovoljni. Ova godina ima izuzetno povoljne vremenske uvjete za proizvodnju soli, bitan je veliki broj sunčanih dana i vjetar i sve se to ove godine ostvarilo. Ove godine Solana Pag planira proizvesti preko 18 tisuća tona soli.

Solana Pag je u značajnom investicijskom ciklusu već nekoliko godina. Prije tri godine investirano je preko 17 milijuna kuna u gradnju nove kotlovnice odnosno zamjenu fosilnoga goriva mazuta koji se do tada upotrebljavao s ekološki prihvatljivijom bio-masom.

              Ove godine Solana Pag investirala je u novu liniju za pranje i sušenje soli što će sve utjecati na povećanje efikasnosti i daljnje smanjenje troškova proizvodnje soli.

Solana Pag također je pokrenula postupak zaštite brenda Paške soli:

             U tijeku je postupak certificiranja oznake izvorsnosti koja bi trebala biti certificirana početkom sljedeće godine i to na nacionalnoj i europskoj razini.

Bazeni soli jedan su od zaštitnih znakova otoka Paga, svakoga ljeta turisti koji prolaze tim područjem zastanu kako bi s ceste fotografirali bazene soli. Kako bi im ponudili više od toga razmišlja se, potvrdio nam je Zlatan Koritnik, i o turističkog valorizaciji naše najveće solane.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.