Hrvatski radio

Radio Zadar

16:10 / 25.09.2018.

Autor: HRT radio zadar

Spas za Francuze na jedrilici bez pogona

ilustracija: Duško Marušić / Pixsell

ilustracija: Duško Marušić / Pixsell

Foto: - / -

Među brojnim akcijama izdvajamo onu s područja Lučke kapetanije Zadar - jedrilica na kojoj je boravilo 5 Francuza ostala je bez pogona kod Velog Rata. Specijalizirana tvrtka pronašla ih je i uz velike napore oteglila do Velog Rata, neozlijeđene.

Iz MRCC Rijeka izvijestili su resorno Ministarstvo o nizu drugih izvanrednih događaja na moru uzrokovanih nevremenom, koji se događaju od jučer, mi izdvajamo onu s područja zadarskog akvatorija : 

Službenici MRCC Rijeka, jučer su, 24. rujna u 12.00h posredstvom ORP Zadarradio zaprimili poziv pogibelji od skippera jedrilice 'Dišpet', u vlasništvu domaće charter tvrtke, koji su se tada nalazili na oko 2 nautičke milje južno od Velog Rata na Dugom Otoku, gdje su ostali bez pogona. Kako je na jedrilici boravilo ukupno 5 osoba, svi državljani Republike Francuske, koji u trenutku dojave nisu bili životno ugroženi, o događaju je izviještena tvrtka specijalizirana za pružanje komercijalne pomoći posadama i plovilima na moru, čiji djelatnici su nedugo potom pronašli havariranu jedrilicu i uzeli je u tegalj do luke u Velome Ratu, gdje su spašenici neozlijeđeno iskrcani u 17.30h, kada su pristali nakon vrlo teške plovidbe, budući da je u međuvremenu nastupilo vrlo jako nevrijeme na moru - navodi se u izvješću Ministarstva. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.