Hrvatski radio

Radio Zadar

Spašavajući imovinu piloti kanadera u zraku ostaju dulje od dopuštenog

24.07.2015.

14:01

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Letio sam 8 sati i 20 minuta s ciljem da što duže ostanem na požarištu na Pelješcu. Nije neko ekstremno prekoračenje , ali opet eto, 20 minuta više to je možda nečiji vinograd, nečiji maslinik, nečija kuća. Gledajte, porezni obveznici ove zemlje su te avione kupili za to - objašnjava zapovjednik protupožarne eskadrile. bojnik Turković.

Rekao je da raspolažemo s dostatnim kopnenim i zračnim protupožarnim snagama spremnima odgovoriti na sve izazove. U aerobazi na Zemuniku je zahvalio posadama zrakoplova i helikoptera, te drugim pripadnicima oružanih snaga koje brinu o ispravnosti protupožarne eskadrile.

U zadnjih mjesec dana, odnosno početka službene protupožarne sezone, posade kanadera i aitractora gaseile su pedesetak požara. U zraku su proveli 531 sat ili puna 22 dana te na opožarena područja izbacili 20.700 tona vode, podsjetio je bojnik Davor Turković, zapovjednik protupožarne eskadrile.

Visoke temperature u kabini, probijanje kroz gusti dim i ciljanje žarišta požara samo su mali dio onoga što ovih dana protupožarne ekipe prolaze tijekom gašenja požara. No ovih dana najteže im je bilo na jugu Hrvatske kaže bojnik Ivica Markač, kapetan kanadera:

Po meni najteži požar bio je prvi dan na Pelješcu. U kotlini, visoke stijene, pokušavali smo se zavući koliko god možemo , što brže ga ugasiti , spasiti kuće, spasili smo ih. Radimo svoj posao. Profesionalno i odgovorno. 

Zato im se u bazu na Zemuniku došao zahvaliti ministar obrane Ante Kotromanović. Posebno zapovjedniku Turkoviću, koji vremenski leti i iznad dopuštenoga.

I to je sad naš rizik, moj riziki rizik stožera da nešto odobravamo što čak ne bi smijeli ni odobriti - kaže ministar. 

Letio sam 8 sati i 20 minuta s ciljem da što duže ostanem na požarištu na Pelješcu. Nije neko ekstremno prekoračenje , ali opet eto, 20 minuta više to je možda nečiji vinograd, nečiji maslinik , nečija kuća. Gledajte, porezni obveznici ove zemlje su te avione kupili za to - objašnjava bojnik Turković.

Najveći problem ipak su kvarovi - posebno kada je više požara odjednom. No zahvaljujući spretnosti tehničara sve se obavi na vrijeme. A načelnik GS general Drago Lovrić i ministar Kotromanović smatraju da još uvijek nije potrebna pomoć drugih zemalja, pa ni Rusije koja je navodno ponudila svoje zračne snage:

Svima hvala, ali ako bude potrebe mi ćemo naravno stožer koji se bavi s tim on će procijeniti da li ima potrebe za angažiranjem. Sad su rekli da nema. Ali svima koji su ponudili pomoć i koji misle ponuditi pomoć, naravno hvala im. 

Trenutno je na raspolaganju pet kanadera i 6 airtractora, te helikoptera po potrebi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.