Hrvatski radio

Radio Zadar

Spašavanje posezone: "Morali smo angažirati liječnike iz Austrije"

08.09.2020.

11:04

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Ilustracija: Duško Marušić / Pixsell

Ilustracija: Duško Marušić / Pixsell

Foto: - / -

Neke tvrtke za najam plovila su u namjeri da zadrže stalne goste u uvjetima korona-pandemije morale pribjeći raznim metodama. Naš sugovornik je tako u Biograd doveo liječnike iz Graza: "Mi smo uspjeli organizirati austrijske doktore da dolaze i uzimaju briseve i voze ih na analizu u Graz".

Nautika i charter su najsigurniji oblik odmora, no korona-pandemija ipak je znatno naštetila poslovanju ovog turističkog sektora. Iako su prvih 8 mjeseci završili na  50 posto prošlogodišnjih brojki, posezona je upitna, procjenjuje Luka Šangulin, dopredsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima Hrvatske gospodarske komore (charter):  Srpanj i kolovoz su bili na zadovoljavajućih 85 posto prošlogodišnjih ostvarenja, no nažalost ono što vidimo sada - trećina charter flote je vani i svaki tjedan brojke padaju. Inače u ovo vrijeme u rujnu charter je bio skoro u potpunosti rasprodan - zabrinut je mladi poduzetnik Luka Šangulin,inače vlasnik tvrtke Angelina Charter iz Biograda koja je dobitnica Zlatne kune zadarske HGK za poslovanje u 2018. godini u kategoriji malih tvrtki.

Strukovno udruženje je u više navrata ovo ljeto tražilo da se u priobalju osigura više lokacija za brza testiranja nautičara, no Zavodi za javno zdravstvo su bili preopterećeni.  Naš sugovornik je tako u Biograd doveo liječnike iz Graza: Mi smo uspjeli organizirati austrijske doktore da dolaze i uzimaju briseve i voze ih na analizu u Graz, da bi se klijenti mogli vraćati, jer kapaciteti ZZJZ Zadarske županije nisu bili dovoljno veliki da se mogu obavljati privatna testiranja,  ali to sigurno nije rješenje. Iako je meni to pomoglo, naša flota je zauzeta, 50 posto plovila plovi.  

Nautički sektor sad očekuje pomoć mjerodavnih: Naravno, to su sredstva za likvidnost koja je skoro nemoguće dobiti od HBOR-a i HAMAG-a, imam osjećaj da je to borba s vjetrenjačama, ne znam niti za jednu charter-tvrtku koja je uspjela doći do sredstava za likvidnost koje smo svi počeli tražiti - kazao je za program Radio Zadra Luka Šangulin.

Bit će teško sačuvati sva radna mjesta u sektoru, upozorava Šangulin, a  podsjećamo kako je u nautici Hrvatska proteklih godina ostvarivala preko milijardu kuna prihoda godišnje, uz to, upravo nautičari najbolji su gosti jer, potvrdila su istraživanja, oni najviše troše na svom odmoru. 

 

NAUTIČKI CHARTER U PROBLEMU

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.