Hrvatski radio

Radio Zadar

Spasili nautičara s gorućeg glisera

05.12.2015.

13:45

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Plava vrpca Vjesnika za pothvate u spašavanju ljudi na moru ove će godine biti dodijeljena šestorici djelatnika Cromarisa koji su ovoga ljeta kod Dugog otoka spasili nautičara iz Zagreba od sigurne smrti u požaru, objavio je jutros Sindikat pomoraca Hrvatske.

Šestorici djelatnika Cromarisa dodijeljena je Plava vrpca za spašavanje nautičara koji je doslovno gorio na gliseru.

               Na Dugom otoku u kolovozu jedan Zagrepčanin je izvodio radove na svom gliseru i plovilo se zapalilo. Čovjek se pretvorio u živu buktinju, a oni su u tom trenutku bili udaljeni oko dvije milje s radnim brodom. Došli su do njega, vezali se uz gliser koji je u svakom trenutku mogao eksplodirati, a jedan od članova posade, Josip Košta skočio je na gliser, ugasio vatru i čovjeka', rekao je glavni tajnik Odbora za dodjelu Plave vrpce Vjesnika Damir Herceg .

U ekipnoj konkurenciji priznanje se dodjeljuje i posadi broda Hrvatske ratne mornarice "Andrija Mohorovičić" koji su u humanitarnoj akciji Europske unije "Triton" spasili 2 tisuće 566 migranata.

Najhrabriji pojedinac je Mario Čurkov, koji je iz požara na brodu u Australiji spasio kolegu Filipinca. Nagrade će im biti predane sutra uz blagdan sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, na svečanosti u dubrovačkom kazalištu Marina Držića.

Među nominiranima za ovu nagradu u pojedinačnoj konkurenciji bio je i saljski lučki kapetan Ivo Švorinić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.