Hrvatski radio

Radio Zadar

Spasili živote

04.12.2013.

12:40

Autor: N.Barać

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Priznanja za „Naročiti pothvat u zaštiti i spašavanju na području Republike Hrvatske" za 2013. godinu dodijeljena su danas na velikoj svečanosti Državne uprave za zaštitu i spašavanje u zadarskom HNK. Nagrade su uručene šestorici hrabrih i odvažnih građana, koji su ugrozili i vlastiti život, da bi spasili tuđi.

22. svibnja ove godine, na senjskoj rivi, 54-godišnju Mariju Biondić koja je automobilom sletjela u more, od utapanja su spasila dvojica sugrađana. Slučajni prolaznik Marko Rukavina kada je ugladao što se dogodilo nije dvojio, odmah je skočio u more, a u pomoć mu je pritekao i gradonačelnik Senja Darko Nekić. 
 

    "Nalazio sam se u kružnom toku, pogledom u lijevo ugledao sam neku siluetu da je prošla i vidio auto u moru. Bez razmišljanja sam skočio u more i išao spašavati gospođu" - rekao je Marko Rukavina.

  "Pa gledajte,  u tome trenutku ne razmnišljate uopće o ničemu, već razmišljate samo o tome kako nekome pomoći. Tek kasnije shvatite što se dogodilo i osjećaj je savršen. Pomogli ste nekome da se izvuče iz teške životne siutuacije, gospođa je dobro i to mi veliko zadovoljstvo." - rekao je gradonačelnik Nekić.

A prije samo mjesec i pol dana, na prijevoju Dubci kraj Brela, Ibrahim Asani svojim se automobilom sunovratio u 60-metarsku provaliju pri čemu se onesvijestio. U pomoć mu je pritekao vozač, koji je s ceste primijetio dim, inače profesionalni vatrogasac, Ivo Tomaš.
  

   "Opasno je bilo jako. Osobno, u onom trenutku ne miuslite i radite makinalno, ali kad ste dolje i čujete da vatra šušti, bilo me strah da auto ne eksplodira. Pa, drag mi je osjećaj zato što sam nečiji život spasio, tako bi volio danas sutra da se tako meni dogodi da i meni netko priskoči u pomoć" - rekao je Tomaš.

 Upravo se to dogodilo jednoj ženi koja je u teškim vremenskim uvjetima u veljači sletjela autom u jedan potok kod Kumrovca. Sreća u nesreći je bila da su naletjeli strastveni trkački trojac Kordej-Barlović-Brcko, koji su sudjelovali u Zagorje Trek. 
 "U tom trenutku, iza nas smo čuli kočenje, slijetanje automobila i prevrtanje u kanal. Nakon prve nevjerice i šoka, pristupilismo autu, sreća da je Tomislav imao nožić, usjeli smo prerezati sigurnosni pojas, došli su i mještani, pozvali su žurne službe...vidjeli smo da je gospođi dobro i nastavili smo utrku"...

Priča nam Branko Barlović, koji je baš kao i ostali junaci sve ispričao kao nešto najnormalnije. I upravo zbog toga ovim malim, takozvanim običnim ljudima, velikoga srca, ne možemo samo čestitati, već im se treba diviti...

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.