Hrvatski radio

Radio Zadar

Spektakularna vježba na Zemuniku

30.04.2015.

19:06

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više od dvije stotine sudionika međunradne konferencije o gašenju požara iz zraka preplavilo je stajanku zrakoplovne baze u Zemuniku. Organizatori su im priredili spektakularan letački program, pa se sudionici, kako su najavili u Hrvatsku vraćaju i za dvije godine.

 

Vježbu su otvorili Španjolci svojim kanaderom, a naši piloti zadivili su vještinama gašenja požara iz zraka. Talijani su se pohvalili jedinim kanaderom u svijetu koji je opremljen čudima tehnike. Kapetan Ricardo Filippi:

Ovaj zrakoplov opremljen je i infracrvenom kamerom koja pomaže posadi gledanje kroz dim ali i svladavanje prepreka, kako bi što preciznije bacili vodenu bombu.

Pripadnici državne intervencijske postrojbe sve su ostavili bez daha desantiranjem iz helikoptera i evakuacijom sa zamišljenog teško pristupačnog terena. Joško Grančić, zapovjednik postrojbe iz Splita:

Ovo što smo radili prije, desantiranje brzim užetom, često na požarište, a samo spašavanje na svu sreću nismo radili u stvarnoj situaciji, ali evo zadnjih nekoliko godina se intenzivno pripremamo i osposobljeni smo za to.

Sve akcije odvijale su se pod budnim okom umirovljenog kontraadmirala Britanske kraljevske mornarice Terryja Loughrana, koji je prije dvadesetak godina bio u mirovnim operacijama u BiH. Upozorava zašto je važna međunarodna suradnja:


Vatra ne poznaje državne granice. Požar se lako može proširiti iz Hrvatske u Bosnu i obrnuto.


Hrvatskim pilotima zajednička vježba s kolegama iz drugih zemalja nije novost - dosada su gasili požare u više europskih zemalja. Osim iskustva pred kolegama se mogu pohvaliti i brojem letjelica - zapovjednik protupožarne eskadrile, bojnik Davor Turković:

Francuska ima dvanaest kanadera, Italija ima 19 kanadera, međutim njihova štićena površina i zadaće koji oni rade i štićena površina u Hrvatskoj koja ima šest kanadera. Kad sve to matematički zbrojite i podijelite, ispada da mi imamo najviše zrakoplova po kvadraturi površine koju štitimo.


Poput omanskih pilota, koji se već školuju u Zadru, uskoro bi mogli i Makedonci. Oni, naime protupožarne avione imaju, ali ne osposobljene letače. Hrvatski su, kako se vidjelo danas, spremni za nadolazeću požarnu sezonu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.