Hrvatski radio

Radio Zadar

Spilja Strašna peć prva zadarska turistička destinacija

26.11.2015.

08:14

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga turističkih vodiča Donat poziva Vas na javnu tribinu "Špilja strašna peć, prva izletnička destinacija na području Zadarske županije" u Gradskoj loži, u četvrtak 26. studenog s početkom u 17:00 sati.

Špilja Strašna peć je zanimljivo turističko, ekološko i povijesno odredište, nalazi se u blizini Savara na Dugom otoku, uz Park prirode Telašćica i Nacionalni park Kornati. Prvo speleološko istraživanje izvršeno u 1900. godine, kada je otvorena špilja za posjetitelje i turiste.

Strašna peć ima 10 m širok i 7 m visok monumentalni ulaz, gdje je između spojenih  stalaktita i stalagmita priroda stvorila prostor poput svodova gotičkih katedrala.  

U Strašnoj peći nisu provedena arheološka istraživanja. Međutim s obzirom na neposrednu blizinu pećine Vlakno koja predstavlja izniman lokalitet, te Kozje pećine i pećine Badanj, možemo naslutiti da je i ova pećina, zahvaljujući upravo svom geografskom položaju u najmanju ruku služila kao privremeno stanište prvim ljudskim populacijama na otoku. Pronađen je jedan slučajan nalaz kremenog artefakta, nožić iz kamenog doba kojeg je moguće s obzirom na oblik i obradu uže determinirati u neolitik što u ovom trenutku predstavlja rijedak nalaz. 

Vladimir Šarunić iz Savra, drugi put speleološki  istražuje i uređuje špilju vlastitim financijskim sredstvima te je otvara za posjetitelje 5.7.2007. godine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.