Hrvatski radio

Radio Zadar

Spirala života u zadarskoj Gradskoj knjižnici

16.10.2015.

14:12

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekt udruge „Eko-Zadar“ naziva „Kompostirajmo zajedno“ završava edukativnom izložbom „Spirala života“ koja će u Gradskoj knjižnici Zadar biti postavljena od 16. do 23. listopada. Izložba je postavljena povodom Svjetskog dana hrane 16.10.

Izložbu naziva „Spirala života“ željeli smo postaviti upravo 16. listopada jer se toga datuma obilježava Svjetski dan hrane. Izložba za cilj ima osvijestiti u prvom redu nas koji živimo u gradovima o tome kako je kompostiranje dio prirodnog ciklusa u dobivanju hrane i  jedan od način na koji možemo pokazati zahvalnost zemlji čije plodove jedemo. Željeli smo ilustrirati kako kompostiranje nije samo način postupanja s ostatcima hrane, već način na koji se proizvodi hranjiva tvar za zemlju i time posredno i sama hrana. Naš je cilj podsjetiti čovjeka na činjenicu da jest dio prirode i da može biti njezin aktivni dionik, a ne tek konzument, rekla je voditeljica projekta Nives Rogoznica.

Izložba je edukativne prirode i na jednom od panoa koje je ustupila Gradska knjižnica pokazani su rezultati projekta u sklopu kojeg su provedene radionice izrade kompostne posude za domaćinstvo i rotirajućeg kompostera za skupinu domaćinstava. Postupak izrade se može pratiti korak po korak. Sve o izradi obje vrste kompostera, kao i o tome što se i kako smije kompostirati zainteresirani mogu saznati i posjetom internetskoj stranici udruge u rubrikama „Kompostiranje“ i „Multimedija“ gdje se mogu pronaći priručnici.

Projekt  „Kompostirajmo zajedno“ financirao je Grad Zadar, Upravni odjel za razvitak otoka i zaštitu okoliša s 9.998.57 kn, te Gradska knjižnica Zadar u materijalnom obliku u protuvrijednosti od 1.200,00 kn.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.