Hrvatski radio

Radio Zadar

Spomendan pripojenja Zadra matici Hrvatskoj

25.09.2019.

10:07

Autor: HRT Radio Zadar / Grad Zadar

foto: Grad Zadar

foto: Grad Zadar

Foto: - / -

U povodu državnog spomendana 25. rujna, Dana donošenja Odluke o sjedinjenu Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom, značajnog za očuvanje jedinstvenosti hrvatskog teritorija, položeni su vijenci, zapaljene svijeće i odana počast palima.

U povodu državnog spomendana 25. rujna, Dana donošenja Odluke o sjedinjenu Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom, značajnog za očuvanje jedinstvenosti hrvatskog teritorija, izaslanstvo Grada Zadra, predvođeno gradonačelnikom Brankom Dukićem položilo je jutros vijenac na Spomen obilježje na Narodnom trgu. 

Time je odana počast i izražen pijetet svim palima i civilnim žrtvama u borbi protiv fašizma i nacizma, za slobodni Zadar i domovinu Hrvatsku.

25. rujna obilježava se kao spomendan u Republici Hrvatskoj od rujna 2005. godine. To je Dan donošenja Odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom. Toga je datuma 1943. godine u Pazinu zasjedao pokrajinski Narodnooslobodilački odbor za Istru, kada je  donesena i potvrđena Odluka o pripajanju  Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji Hrvatskoj.

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadra uz potporu predstavnika lokalnog SDP-a spomendan je obilježila tradicionalnim polaganjem vijenaca na Gradskom groblju kod spomenika borcima palima za slobodu grada Zadra.

Miljenko Letinić predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra:

       To je dan kada je Sabor donio odluku da se obilježava i proslavlja odluka ZAVNOH-a donesena 20.9.1943. godine o priključenju Zadra matici Hrvatskoj i svih ostalih okupiranih krajeva. Mi ne želimo zaboraviti naše partizane i doprinos Tita u svim tim događanjima. Da nije bilo partizana ne bi Zadar danas bio u sastavu Hrvatske.

Galerija
foto: Grad Zadar, Foto: -/-
foto: Grad Zadar, Foto: -/-foto: A.Perica HRT centar Zadar, Foto: -/-foto: A.Perica HRT centar Zadar, Foto: -/-foto: A.Perica HRT centar Zadar, Foto: -/-foto: A.Perica HRT centar Zadar, Foto: -/-foto: A.Perica HRT centar Zadar, Foto: -/-foto: A.Perica HRT centar Zadar, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.