Hrvatski radio

Radio Zadar

Sporazum o suradnji i prijateljstvu potpisan, zavirili smo i na izložbu

09.10.2019.

14:36

Autor: Anita Perica

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

U Zadru je potpisan sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa između Muzeja antičkog stakla u Zadru i Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu.

Uz to, dio fundusa prijateljskog muzeja iz Kine bit će od ovoga petka do 1. prosinca izložen u Zadarskom MAS-u pod nazivom "Putovanje porculana Putom svile – Izložba kulture kineskog porculana".  

Potpisivanje sporazuma i izložba u Zadru dio su niza kulturno –umjetničkih i turističkih programa kojima se Hrvatska i Kina predstavljaju u sklopu manifestacije Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma. Zadarskom MAS-u čast je biti jedan od partnera u ovom projektu kazao je ravnatelj MAS-a dr. Ivo Fadić:

       Zapravo mislim da je ta suradnja ipak kruna svega na tom putu svile, odnosno putu porculana, spoj Azije i Europe, tako da nam je čast da smo jedna od točaka na tom spoju Azije i Europe.

Iako udaljenost mjerimo u tisućama milja to nije spriječilo kulturnu interakciju između Hrvatske i kineske kulture još od Marka Pola u 13 . stoljeću – ističu kineski kolege. Ravnatelj Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu Zhao Gang:

       Potpisivanje ovog ugovora o uspostavi prijateljstva dio je Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma, omogućit će suradnju muzeja na raznim kulturnim područjima, izložbenim i znanstveno-istraživačkim projektima, akademskom istraživanju, edukaciji muzejskih djelatnika i druge oblike suradnje.

Muzej kineske keramike u Jingdezhenu je najstariji, najveći i međunarodno najznačajniji muzej keramike s kolekcijom od 40 000 predmeta. Na izložbi u Muzeju antičkog stakla u Zadru bit će izloženo 60 artefakata, većim dijelom modernijih umjetničkih djela, ali i pojedinih iznimno vrijednih kulturnih relikata. Program će upotpuniti predavanje te multimedijalni postav s prikazom filmova i video materijala o kineskoj kulturi i porculanu .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.