Hrvatski radio

Radio Zadar

Spremni za dječju graju

10.11.2016.

17:15

Autor: Žana Ljuština

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj se godišnje posvoji stotinjak djece, a potencijalnih posvojitelja više je od tisuću. U zadarskom registru, primjerice, koji je star 10 godina evidentirana su 42 potencijalna posvojitelja, a broj djece koja će na ovaj način pronaći svoju zadarsku obitelj vrlo je malen.

Kolinda je ponosna majka četiriju curica. Posvajanjem djece nije se trebala baviti. Ipak.

Što se tiče posvojenja, uvijek sam za ako su ljudi u mogućnosti priuštiti djetetu što mu treba, mislim da je to bitna stvar. - kaže Kolinda.

Mnogo je bitnih stvari u postupku posvajanja djece. Po zakonu, to mogu učiniti parovi, samci, pa i parovi u izvanbračnoj zajednici.

Često se želi usvojiti dijete niže kronološke dobi, međutim..često se događa obrat. Tijekom perioda čekanja kada se posvojitelj suoči s konkretnim djetetom onda je to mnogima neodoljivo. - objašnjava Vesna Burčul, ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb.

Na taj neodoljiv trenutak, barem u zadarskom Centru za socijalnu skrb, čeka se u prosjeku 4 godine. Za mnoge je to predugo, a cijeli postupak potencijalni posvojitelji ocjenjuju mukotrpnim.

Imam prijteljicu koja je željela posvojeiti dijete ali nije uspjela. Ona i suprug su prošli , imaju 43 godine i više ne mogu zbog zastoja u birokraciji...da su se namučili dosta, a na kraju su odustali. - kaže Jelena.

Ima naravno i svijetlih primjera kada se posvojenje realizira.

Imam krasan primjer.Iskustva? Odlično,čak djeca počnu ličiti na posvojitelje. - ističe Matilda.

I udomljavanje je odličan način zbrinjavanja djece, posebno one malo starije. Smanjilo bi to, sasvim sigurno, broj djece u domovima, i razveselilo mnoge koji pod svojim krovom godinama iščekuju dječju graju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.