Hrvatski radio

Radio Zadar

Srce vuče u Žman

26.08.2016.

12:33

Autor: Ivana Štefelić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povratak u rodno mjesto i sastanak sa starim prijateljima. U mjestu Žman, na Dugom otoku, slavio se rođendan jedne generacije koja se razasula po svijetu i sastala da oživi uspomene i stvori nove. Zajedničke, naravno!

Došli su sa svih strana svijeta, iz svih dijelova Hrvatske, a poneki su i iz susjednih ulica. Vratili su se na Dugi otok, u svoje selo, Žman, na mjesto prošlih sastanaka - ispred svoje osnovne škole. No, povod nije proslava mature, već slavlje života. Svi su oni '46 godište i svi imaju.. 70 godina. 

I to je moguće, jer ovo je njihov treći sastanak u posljednjih deset godina, a unatoč godinama, na svakom ih nije sve manje, već sve više..

I konačno smo svi, evo jedan nam fali, 17 nas je živih, nitko fala Bogu nije umra. - kaže Branka Hrboka. 

Branka živi u obližnjem Zadru, pa je zajedno s Daliborom koji je ostao živjeti u Žmanu bila zadužena za organizaciju ove, može se reći, rođendanske proslave. 

Nije to nikakav napor, niti trud napisat neku obavijest i podijelit. - ističe Dalibor Antonini. 

Komunikacija je barem danas, za razliku od godina kada su ovdje odrastali, mnogo lakša. No prije je život u Žmanu bio drukčiji. 

Bilo je puno svita u Žmanu, pa je to sasvim drukčije bilo nego što je danas, danas je sve prazno kuće su puste, a u ono vrijeme najs je bilo puno stvarno. - kaže Branka Hrbuka. 

No, kada se ovako generacija '46 okupi, mjesto opet zaživi novim, starim životom. 

To nemoš da opišeš, odma se naježim, zgroziš, ali volim doći, dok me budu noge nositi doću, kaže Ivan Dragin koji živi u SAD-u. 

Kad vidim moji prijatelji, prijateljice, onda se uznemirim, plačim i odlično, fala Bogu lipo nam je, kaže nam Ružarija Žampera, koja također živi u SAD-u. 

Gdje se rodi čovjek tu ga vuče, nema tu što, - govori Darko Gačina. 

Stari prijatelji su se vratili u rodno mjesto. Odlazili su vrlo mladi, neki ne dočekavši punoljetnost, otišli za boljim životnim prilikama. 

Ivo Čuka, živi u Ekvadoru: Bilo nam je malo misto za toliko ljudi, toliko djece. Bija nam je Žman premali.

 

Premali u prostoru, ali golem u srcu. 

Lijepo je svuda, ali najljepše je u našem rodnom mistu Žmanu. Možemo mii biti svuda po svijetu, a naša krv nas vuče u naše selo, našu državu, naš Žman, ističe Ivo Čuka. 

Žman koji je protekloga vikenda bio prožet i sjetom i veseljem. Slavio se život i okupljanje. Napunila su se srca sedamdesetogodišnjaka, žmanske generacije '46. Do novog susreta, vjerujemo, u istom, punom sastavu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.