Hrvatski radio

Radio Zadar

Srdela iz Šopota za EU stolove

26.02.2015.

12:26

Autor: Ana Dobrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svoje izvozne kapacitete namjerava povećati kaljska Ribarska zadruga "Omega 3" i to putem pogona za preradu sitne plave ribe u Šopotu. Ribarska zadruga Omega 3, okuplja 24 zadrugara, s 30 brodova, uglavnom plivarica. Njihov ulov čini čak jednu četvrtinu hrvatskog ulova sitne plave ribe.

A tek ulovljene srdele kroz ledeni lanac, koji počinje već na brodu, u otopini leda i mora, kreću preko Benkovca do Europe. Voditeljica proizvodnje u pogonu Šopot Ana Brala Gospić...

- Što se tiče kvalitete, najvažnije je održavanje hladnog lanca, od trenutka izlova ribe, potrebno je da riba bude na temperaturi do 3 stupnja, sve do smrzavanja.

Omega 3 osnovana je 2008. godine, s osnovnom idejom ostvarivanja zajedničkih ciljeva, u plasmanu i cijeni ribe, te pogonu za zbrinjavanje, zaleđivanje, pakiranje i prodaju. Upravitelj zadruge "Omega 3" Šime Kosor ističe kako je pogon pušten u rad 2012. godine. "Pogon je sufinanciran sredstvima Europske unije, pretpristupni fondovi tu smo i lideri, ostvarili smo 10 milijuna kuna poticajnih sredstavam uz suport Uprave za ribarstvo" - dodao je Kosor.

Čak 75 posto ribe odlazi u izvoz na zahtjevno europsko tržište, koje s lakoćom osvajaju. Voditelj prodaje Lovre Vidov. "Ribarska zadruga je u prošloj godini izvezla oko 4 400 tona smrznute ribe na tržištu, većinom Španjolsku, Francusku, Italiju, Portugal, Maroko, Grčku" - dodaje Vidov.

Europa je prepoznala njihov model zadrugarstva, a najsuvremenija tehnologija omogućuje da, kroz ledeni lanac, svježa riba stiže, iz Jadrana, na europske stolove.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.