Hrvatski radio

Radio Zadar

Srednjoškolci i udruge u Udruzi slijepih i slabovidnih u Zadru

15.10.2021.

12:03

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: SJM

foto: SJM

Foto: - / -

Osiguravanje inkluzivnog dodatka i videćih pratitelja te zapošljavanje- prioriteti su slijepih i slabovidnih osoba na nacionalnoj, a na lokalnoj razini najteži problem su nam arhitektonske barijere i snalaženje u prometu - kaže predsjednik Udruge slijepih Zadarske županije Mladen Bajlo.

Neformalnim Okruglim stolom na koji su pozvane suradničke udruge (Društvo oboljelih od multiple skleroze, Udruga tjelesnih invalida, Volonterski centar i Udruga EKO-Zadar) udruga je obilježila Međunarodni dan bijelog štapa. Tim povodom jutros su se članovi sastali i s gradskim pročelnikom za komunalne djelatnosti Robertinom Dujelom , kaže Bajlo: Obećanje imamo da ćemo ovaj dio mosta sa sjeverne strane na Branimiru obilježiti s taktilnim vodilicama jer je slijepoj i slabovidnoj osobi nemoguće pogoditi most, kad je gužva ili kad puše jaki vjetar može se dogoditi da vas prevari i da čovjek padne u more. Dogodine se nadamo obilježiti i donji dio mosta prema Poluotoku - kazao nam je Bajlo. 

Udrugu slijepih u Zadru jutros su povodom Međunarodnog dana bijelog štapa posjetili i učenici zadarske Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Učenica Sara Šarić navodi kako su doznali više o načinu na koji slijepi koriste svoja pomagala: Upoznali smo njihovu svakodnevicu, najzanimljivije je bilo vidjeti kako koriste mobitel i društvene mreže kao i mi, samo imaju govorno pomagalo. Mislim da se invalidnim osobama inače bojimo prići ali meni je ovo lijepo iskustvo da kad naiđem na slijepu osobu pomognem i sigurno ću sad s malo više znanja pristupiti - prepričala je Sara.  

Član Udruge slijepih u Zadru je i pravnik Danijel Lončar. Ukazuje na problematiku pri zapošljavanju slijepih i slabovidnih osobaTo s vremenom postaje mukotrpno i iscrpljujuće. Kad šaljem molbe objašnjavam čime se sve služim, koja sve prava imam, koja sve vještačenja moram proći, ali i koje sve subvencije postoje za prilagodbu radnih mjesta. Jako teško je zapošljavanje jer ti natječaji u kojima piše da  imamo prednost pri zapošljavanju, pisan je za fizički zdrave osobe. Izgubite nadu i volju prolaziti kroz sve to svaki put. Predlažem poslodavcima da dadu više prilike slijepim i slabovidnim osobama, da vide kako funkcioniramo i kakvi smo radnici - kazao je za program Radio Zadra Lončar. 

Više o problematici slijepih i slabovidnih osoba doznajte u našoj emisiji U objektivu u srijedu, 20. listopada, od 12 sati i 15 minuta. 

 

 

 

Mladen Bajlo

učenica Sara Šarić

Danijel Lončar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.