Hrvatski radio

Radio Zadar

Sretan Vam Dan grada Zadra

24.11.2016.

07:53

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadar danas obilježava Dan Grada - blagdan svojega zaštitnika Svetog Krševana. Godina je ova koja je za ovaj grad bila burna. Od nagrade za najbolje europsko turističko odredište 2016., i olimpijskog zlata za Fantelu i Marenića do optužnica za zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete.

Nagrada za najbolje europsko turističko odredište 2016., rekordni turistički promet, najava 100 milijuna eura vrijedne investicije u hotel Maraska, olimpijsko zlato za jedriličarski dvojac Fantela/Marenić, tužno stanje u zadarskoj svetinji KK Zadru i naravno optužnice protiv zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete. 

Bila je to borba Davida i Golijata. Zadar nasuprot Parizu, Londonu. No zahvaljujući ljubavi, tvrdoglavosti, pomalo dišpetu i naravno velikom trudu troje mladih Lorete Bačić, Vedrana Božičeva i Mate Pece - Zadar je uspio

Čestitam Zadar, best europska destinacija. 

Bila je to izvrsna najava ljeta koja je ove godine rušila rekorde. Zračna luka ostvarila je pola milijuna putnika. U Novu luku Gaženica stigao je jubilarni 100.000-ti putnik na kružnim putovanjima, odnosno putnica, 4-ro godišnja djevojčica. Zadar je u turizmu ostvario dvoznamenkasti rast, no od ulica punih turista Zadranima je tog ljeta draža bila himna koje je zahvaljujući zadarskom jedriličarskom dvojcu Fanteli i Mareniću zasvirala u Riju.

Priređen im je naravno veličanstveni doček.

Puna su nam srca večeras. ovo je nešto iznimno, ovo se događa jedan put u životu. 

Osim dočeka, Fantela i Marenić te Edo Fantela primit će danas nagradu Grada Zadra, a za svoj trud Nagradu će primiti i Loreta Bačić, Vedran Božičev i Mate Pece. Grad će napokon priznanje za životno djelo uručiti i Stanislavu Antiću:

Drago mi je što su to gradske vlasti makar uvidjele poslije 25 godina novog društva i Hrvatske. 

Bivši legendarni direktor SAS-a zaslužan je za brojne donacije koje su pomogle i odredile razvoj Zadra:

Bolje pomoći sirotinjskom narodu jer je on od svoje sirotinje nas svih školovao. 

Jedna druga zadarska legenda također je obilježila ovu zadarsku godinu. Tužno slika u KK Zadru ove je godine natjerala navijače Tornada da javno i glasno pošalju svoju poruku:

Uprava odlazi, uprava odlazi. 

Dan Grada svakako obilježavaju i optužnice protiv gradonačelnika Božidara Kalmete:

Evo ja samo očekujem da to čim prije počne da mogu svoju nevinost dokazati na sudu. 

A što od Zadra očekuju Zadrani.

Perspektivu za mlade ljude povećati. Ono što bi ja volio poboljšati da što već broj mladih obrazovanih ljudi da ostane u Zadru. 

Nadamo se kako će se te želje i ostvariti, a svima vama želimo Sretan Dan Grada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.